Augusztustól új borkategória megjelöléseket kell alkalmazni a magyar borokon az uniós
borpiaci reform értelmében. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az InfoRádiónak elmondta: három kategóriába lehet sorolni az EU területén forgalomba hozott borokat, ezek az oltalom alatt álló eredetvédett, az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű és a földrajzi jelzés nélküli.
Horváth Csaba közölte, hogy eddig Magyarországon négy borkategória létezett. Az úgynevezett védett eredetű bor meghatározott, történelmi tradíciójú termőhelyről származott, és előírt minőségi paraméterekkel rendelkezett. Szintén a fogyasztók által elismert csúcskategória volt a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor.
Tájbornak nevezték azt a kategóriát, amely egy-egy tájegységre vagy termőhelyre volt jellemző, ám jelentős mennyiségben állították elő. Asztali bornak pedig az a bor számított, amely nem volt köthető termőhelyhez, ám forgalmazása szintén nagy mennyiségben történt.
A továbbiakban bevezetik az oltalom alatt álló eredet-megjelöléses borkategóriát, amelybe tartozhat a védett eredetű bor, továbbá a meghatározott termőhelyről származó bor is. Ennek minősége és jellemzői alapvetően vagy kizárólag egy adott földrajzi környezethez és ahhoz kötött természeti tényezőkhöz köthetőek. Ez a minőség kizárólag az adott földrajzi területen, az ott termett szőlőből készülhet.
Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borkategóriába a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, valamint a tájbor kerülhet. Ebbe a kategóriába olyan különleges hírnévvel vagy egyéb jellemzőkkel rendelkező borok tartoznak, amelyek e földrajzi eredethez kapcsolhatók, és legalább 85 százalékban a földrajzi területen termett szőlőből készültek. A készítését az adott földrajzi területen végzik.
A földrajzi jelölés nélküli borkategóriába az asztali bor, a tájbor, valamint az úgynevezett minőségi bor szintén bekerülhet. Ebbe a kategóriába tehát lényegében minden bor besorolható.
A főtitkár hangsúlyozta: eddig minőségi különbséget is jelentett az elnevezés, ám ezután már erről egyértelműen nem lehet meghatározni, hogy egy bor minőségi vagy nem. A bor minőségéről az ad eligazítást, hogy egy-egy címkén milyen tradicionális megnevezések szerepelnek - tette hozzá.