Maga az Irsai Olivér szőlő a pozsonyi fehér és a szintén korán érő, szintén már éppen szüretelésben lévő csabagyöngye keresztezéséből jött létre. Rengeteg legenda kering a nevéről, az egyik szerint valaki fizetett érte, egy másik szerint Irsai Olivér egy mesebeli hős volt. Az igazság azonban sokkal prózaibb, az 1930-ban született szőlőfajtát a nemesítő Kocsis Pál barátja, Irsai M. József mezőgazdász iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról.
Ami szintén bizonyos, hogy az Irsai Olivért muskotályos illata, könnyedsége és szelíd savai jól iható, behízelgő borrá teszik, ami valószínűleg étellel párosítva nem életed gasztronómiai élményét fogja adni, viszont remek társként szolgál majd az esti beszélgetés mellé, különösen fröccs formájában. Kirobbanóan gyümölcsös, traubis illata és íze sokak kedvencévé tette, és elsősorban a nyári fogások, fehérhúsok illetve halak mellé tudjuk elképzelni.
IDE kattintva viszont egy meglepő bor-étel kombinációra csodálkozhattok rá, ugyanis korábban
bélszín carpaccioval próbáltuk ki, mégpedig öntet formájában, pirított dióval és almával. Az élmény elképesztő!
Az alábbi szőlőfajták mind korán érők:
- csabagyöngye
- ezerjó
- Irsai Olivér
- nektár
- ottonel muskotály
- zenit
- zéta
- medoc noir
- pinot noir
- portugieser
És akkor jöjjenek a legfrissebb képek a 2017-es szüret legelső napjairól!
Günzer Tamás Pincészete, Villány
Fodorvin Családi Pincészet, Aszófő
Várszegi Pincészet, Balatonboglár
Hilltop Neszmély Borászat
Bujdosó Szőlőbirtok, Balatonlelle
Kristinus Bobirtok, Kéthely
Kreinbacher Birtok, Somló