Beszámoló - Több mint húszezren látogattak ki október 4. és 7. között a VI. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválra, melynek legnépszerűbb párlata idén a szőlőpálinka volt. A pálinkafesztivál a budai Vár Hunyadi- és Oroszlános-udvarában negyven kiállítóval és több mint négyszázféle pálinkával, valamint kolbászkészítők, borászok és sajtmesterek termékeivel várta a közönséget.
A fesztivál közleménye emlékeztetett, a rendezvény vendégországa ezúttal Mexikó volt: a Mexikói Udvar hangulata, étel-, ital-, és zenei kínálata vonzotta a vendégeket. A szervezők összesítése szerint a közép-amerikai specialitások közül a chili con carne volt a fesztiválozók kedvence, a tequilák közül pedig az Aha Toro fogyott a legjobban. A tequilaház nyolcféle mexikói söre szintén nagy népszerűségnek örvendett.
A pálinkák közül a legnépszerűbb a szőlőből készült párlat volt, a legszívesebben pedig a mangalica kolbászt és sonkát kóstolták a vendégek, utóbbit tejfölös házi parasztkenyéren.
A hagyományteremtő célzattal létrejött Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál jövő ősszel is megnyitja kapuit, ekkor egy újabb ország és annak nemzeti itala mutatkozik be. Májusban is érdemes lesz azonban föllátogatni a Várba, ugyanis a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon a szilva és a barack éve után a meggyből készült párlatok, valamint az év meggypálinkája kapja a főszerepet – közölték a szervezők.