Amikor visszamehetsz a múltba egy pohár borral a kezedben
A vertikális kóstolók – ugyanannak a bornak több évjárata – izgalmas lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos fajtákat, termőhelyeket értékelni tudjunk. Nyilvánvalóan ehhez minél több évjárat áll rendelkezésünkre, annál jobban rajzolódnak ki a termőhelyi adottságok és az is, hogy az adott fajta oda való-e vagy sem.
Az évjáratok vonzásában
Vannak termőhelyek, amelyek annyira karakteresek, hogy lenyomatuk, szinte bármilyen is az évjárat, ott díszelegnek a borban. Ennek ellenére a bor szerkezeti felépítése bizony árulkodó, s megmutatja, hogy milyen volt az évjárat. S a legszebb ebben az, hogy akár négy eltérő évjárat, négy különböző szerkezeti jellemvonással rendelkező bora is tetszhet nekünk. Lehet, hogy más alkalmakkor, más ételekkel, más emberekkel kóstoljuk az eltérő évjáratú borokat, de attól még nagyon szerethetőnek, jónak vagy kiválónak értékelhetjük. Mert élményt adnak.
Kiragadva egy példát a kóstolósorból, itt van a prémium chardonnay 2015-ös és 2016-os évjárata.
2015 egy vastagabb, krémesebb, de nagyon is fajtajelleges borral ajándékozta meg a chardonnay szerelmeseit, míg 2016 egy fineszesebb, kissé karcsúbb, de nagyon elegáns bort adott a fajta kedvelőinek, szintén fajtajellegesen. Nehéz összehasonlítani a két évjáratot, mert nagyon eltérőek voltak. Mindkét bor nagyszerű a maga nemében, mégis szerkezetükben eltérőek. Ennek ellenére ott a kéz, Kamocsay Ákosé, amely közös nevezőre hozta két évjárat prémium chardonnay-it. A stílus felismerhető… …aki kedveli a tartalmas, rétegzett, elegáns és érlelhető gyümölcshangsúlyos chardonnay-kat, az mindkettőt szeretni fogja.
Fontos elmondani, hogy dűlőszelektált, prémium borok esetében ne várjuk el, hogy minden évben ugyanazt a bort kapjuk. Sőt, olyan is van, hogy bizonyos évjáratokból nem kapunk meg bizonyos fajtákat. Egy egyedi termőhelyről származó bor kitűnő lehetőséget ad az évjáratok változatosságának megismeréséhez. A borász és a szőlész szempontjából is fontos tudni, hogyan viselkedik a szőlő egy hűvösebb, csapadékosabb évjáratban, s hogyan egy száraz, forró évjáratban. Fontos megtanulni, hogy adott évjáratban mikor szedjük le a gyümölcsöt.
Fontos, hogy a borász és szőlész fejében ott legyen az a karakter, stílus, amihez az alapanyag érettségét igazítani kell. S akkor jön a természet, s felülírja a fejünkben lévő terveket. A helyes útra való visszanavigálás pedig a főborász feladata, aki rendelkezik azzal a tudással és tapasztalattal, amely ahhoz kell, hogy remek bor születhessen. De mi van akkor, ha a természet szeszélyei teljesen felülírják az elvárásokat, terveket? Ilyenkor sajnos azt kell tudni mondani, hogy adott évjáratban nem lesz adott fajtából prémium bor. Ez egy prémium márka kapcsán rettentően fontos, hogy folyamatosan jelen legyen a pincészet az adott fajtaborral.
A jövőbe látó
A Kamocsay Prémium borok tekintetében az is fontos szempont, hogy a borász lássa a jövőt is…
…lássa a borban a potenciált, s esetleg azt is lássa, hogy a palackos érlelés olyan útra helyezheti a bort, amely a kiválóság és a kivételes élmény irányába mutat. 2014 – diplomatikusan megfogalmazva – nem volt egy eszményien ideális évjárat. Mégis, ma kibontva egy-két 2014-es fehérbort, azt mondhatjuk, hogy wow. Minden a helyére került a borban, lekerekedtek az élesebb savak, s olyan komplexitást kapunk, amely bizony értő torkoknak nagy élményt ad.
Akár három-négy évjárat tükrében is szeretnénk megmutatni, hogy egy chardonnay, egy pinot gris, egy sárgamuskotály vagy egy olaszrizling hogyan közvetíti az egyedi termőhelyek potenciálját, karakterét és stílusát. Aki szeretne egy inspiráló, tanulságokkal szolgáló, de elsősorban élményt adó Kamocsay Prémium időutazáson részt venni, annak nincs más dolga, mint jelentkezni, eljönni és élvezni a nagyszerű borokat.
A borokat lekóstolta a pincészet a mesterkurzus előtt, és bizony igazán izgalmas és élményt adó borok várnak a kíváncsi borimádókra.
Időpont: 2017. október 31. 18:00-21:30
Helyszín: 1067 Budapest, Podmaniczky u. 31. I/7.
Ár: 4.500 Ft/fő/alkalom