Summarium - Garamvári Vencel neve kétség kívül megkerülhetetlen, ha a minőségi magyar pezsgőkről beszélünk. Évek óta készít izgalmas és komoly minőségű pezsgőket, ráadásul bátran kísérletezik is. Jó néhány évvel ezelőtt elindított egy kulturmissziót is, a Pezsgőpáholyt, ahol természetesen a pezsgőé a főszerep, de mellette zenei, irodalmi és gasztronómiai szempontból is igényes programot szervezett barátainak, a pezsgők iránt rajongóknak.
A legutóbbi hat alkalommal a Hotel Mariott adott otthont a rendezvénynek. Amellett, hogy ma már elég széles szortimenttel rendelkezik a pincészet tradicionális pezsgőkből, mindig van valamilyen koncepció, amely az adott páholyra jellemző. Idén a magnum palackos pezsgők adták a vezérfonalat. Ez már csak azért is izgalmas volt, mert akik gyakorlott pezsgőivók, tudják, hogy egy magnum palackban fejlődő tradicionális pezsgő másként, a legtöbbek szerint izgalmasabban fejlődik. Ennek eldöntésére minden megjelentnek volt lehetősége, ugyanis több palack magnum is előkerült az este folyamán.
Szokás szerint egy rövid köszöntő után megérkezett a többfogásos vacsora első tétele a kacsamájpástétom kacsamájjal, áfonyazselével, amihez természetesen a hozzá illő pezsgő is dukált, amely nem volt más, mint a 2011-es Vincent Optimum Brut. Remek párosítás, remek harmóniákkal.
A második fogás a spárga-krémleves volt, amihez szintén járt a pezsgő, mégpedig ugyanaz, amit a pástétomhoz szolgáltak fel. Izgalmas volt a kontraszt a két párosításban, de a pástétom-pezsgő frigye klasszikusabb, s mindenképpen jobb volt.
A sorban grillezett királyrák pezsgőmártással, chilis polentával következett, hozzá Magnum Vincent Brut natur 2007-et kínáltak. Ismét remek volt az összhang étel és ital között. Izgalmas játék bontakozott ki a rák, a chili és a fejlettebb pezsgő által kínált aromák között.
A főfogás következett a sorban, egy racka báránygerinc bazsalikomos morzsában, párolt pak choi-val. A pezsgő itt sem maradhatott el, ami nem volt más, mint a 2007-es Magnum Vincent Evolution Rosé Dry. Az este talán legjobb párosítása volt, az étel tökéletesen kiemelte a pezsgő gyümölcsös karakterét, míg az ital az étel gazdagságát és izgalmas fűszerességét hangsúlyozta.
A főétel után igen érdekes harmóniákra építkező étel érkezett, édes Gorgonzolla sajt fügemustárral, aszalt sárgabarackkal, hozzá pedig az este talán legizgalmasabb pezsgőjével a Magnum Vincent Jubileum 2000 Brut-tel. A pezsgő elképesztő fejlettséget és komplex aromákat vonultatott fel, s kaporra emlékeztető aromáival sokakat lenyűgözött az asztalnál. A fügemustár csípőssége kissé felül írt minden mást, de izgalmasnak izgalmas volt.
A sor végén mi más is következhetett volna, mint egy kis éji desszert, epres túrókrémes palacsinta. S itt következett az este egyik nagy meglepetése, egy vörös pezsgő, a 2007-es évjáratú Magnum Vincent Royal Rouge, amely 80% pinot noir-ból és 20% merlot-ból készült, s két évet töltött seprőn. Nem egy mindennapi pezsgő, annyi szent, nem biztos, hogy a mindennapok itala, viszont különlegessége említésre méltó.
A magas színvonalú pezsgők és gasztronómia mellett a vacsora fogásai között fellépő tehetséges zenészek és színészek előadásai varázsolták igazi kultúreseménnyé a pezsgőpáholyt.
Idén Orbán Johanna népdalai, Kleim Viktor felolvasása és Balázs János zongorajátéka emelte az est fényét.
Valami elindult Magyarországon, ami a pezsgőkultúra az azt megillető helyre való visszaemelését célozza meg, s ennek egyik fontos támogató eseménye a Pezsgőpáholy.