A zöld tea, bizonyos szőlőfajták és az étcsokoládé gátolni tudja a Covid enzimjét – állítja egy új amerikai tanulmány.
Címlapfotó: news.ncsu.edu
Bizonyos gyümölcsök, például a datolyaszilva antivirális hatása régóta ismert és jól dokumentált. Az antivirális szerek – a vakcinákkal ellentétben – a már testbe jutott vírusok valameny folyamatát gátolják (például az önsokszorozódását).
A North Caroline State University kutatói nemrégiben arra jutottak, hogy a zöld tea, a kakaó és az USA déli államaiban előforduló, elsősorban csemegeszőlőnek termesztett muscadine (kereklevelű szőlő) egyaránt képes gátolni a Covidért felelős SARS-Cov-2 vírus funkcióit. „Ezek mindegyike nagy mennyiségben tartalmaz olyan flavonoidokat és proanthocyanidint, amik megakadályozzák a vírus szaporodását és az emberi sejtekhez kapcsolódását” – magyarázza a vitisphere.com cikkében De-Yu Xie, a kutatás vezetője.
Az in vitro (vagyis nem élő szervezetben, hanem azon kívül, ellenőrzött körülmények között, például kémcsőben lezajló) kísérletek során azt vették észre, hogy a többek között a szőlő héjában és magjában megtalálható polifenolok megakadályozták a vírus úgynevezett Mpro proteázának kapcsolódását. A kutatók úgy vélik, ez a felfedezés hasznos lehet a már kialakult betegség kezelésében.