...Savignon blanc, Portugieser, Kékfrankos, Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc. Területeik a Jammertal-ban, az Agancsos- és a Remete-dűlőkben találhatóak.
Kvassay Levente 2007-ben, édesapja halála után vette át a családi pincészet irányítását. A 23 éves fiatalember jövőre végez a kecskeméti főiskola szőlész-borász szakán, és mindemellett főborászként tevékenykedik a Bock pincészetnél.
„Bock József egy elismert, nagy tudású szakember, ezért nagy megtiszteltetés számomra, hogy nála dolgozhatok” – mondja Levente, akit saját borai karakteréről is kérdeztük. „Fiatalos, lendületes, gyümölcsös borokat szeretnék készíteni” – foglalja össze pincészetének hitvallását, és azt is hozzáteszi, hogy mindezt magas minőségben és jó ár-érték aránnyal igyekszik megvalósítani.
A borbemutatón négy Kvassay bort kóstolhattunk: elsőként a 2010-es Sauvignon blanc-t. Nagyon megörültem ennek a tételnek, mivel nekem nem rémlik, hogy más foglalkozna ezzel a fajtával Villányban. Menet közben kiderült, hogy a poharunkba kerülő bor nem saját területről származik, hanem a jakabfalvi hegy termése, ami – bár közelebb esik Villányhoz, mint Pécshez –, a pécsi borvidékhez tartozik. Technológiailag hibátlan bor, egészen halványsárga színnel, füves-citrusos-cukorkás-fajélesztős illattal. A korty teltebb a vártnál, a bor frissességét pedig tovább növeli a palackozás előtt hozzáadott szén-dioxid.
Ezután a Kékfrankos rosé 2010 következett, amely nekem akkor fülledtnek és édeskésnek tűnt. Az alkoholja egyébként rendben van (12,5%), lehet, hogy nem volt eléggé behűtve. Következett a 2009-es Merlot, amely viszont teljesen levett a lábamról. A ragyogó, világos rubin színű bor a nagyharsányi Remete-dűlő szülötte. Fantasztikus illat árad a pohárból (leginkább ribizli): kb. ilyen lehet, ha csőtörés van a szobi szörpgyárban. Egyértelműen a gyümölcsök viszik a prímet, a másod-, illetve harmadtöltésű barrique hordók éppen annyit tesznek hozzá a borhoz, amennyit kell. A bor lendületes, az a fajta, amiből az ember azonnal kér még egy pohárral. Ha valaki a barátnőjét villányi vörösre szeretné szoktatni, akkor a jófajta Portugieser-ek után ezzel tegye.
Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc 2009. A két fajta 50-50%-ban szerepel a házasításban. Mélyebb rubin szín, de ez sem átláthatatlan. Illata, hűvösebb, zárkózottabb, mint a merlot-é, majd miután kinyílik, megjelenik egy pici animalitás is. A fajtajellegeket szépen kifejező bor, amely a gasztronómiában kitűnően megállná a helyét, tekintettel arra, hogy egy könnyedebb bordeaux-i stílusú cuvée, így a vadhúson és a csokoládén kívül sok minden máshoz is párosítható.
A „gyümölcsös bor” koncepció érdekében a szőlőt éjszaka szüretelik, valamint nemcsak a fehér és rosé, hanem a vörösborokat is reduktív módon erjesztik. Mivel a pincészet boraihoz kereskedelmi forgalomban nem könnyű hozzáférni, ezért borturisták előnyben: a Kvassay borházat érdemes felvenni a meglátogatandó pincék listájára egy-egy villányi túra alkalmával.