Hogyan kóstolj a borfesztiválokon?

Borászportál
2014. augusztus 25., 09:59


Itt az augusztus vége és beindul a borfesztivál dömping. Persze nyáron is akadt bőven esemény, de mostantól a boros rendezvények száma megháromszorozódik. Érdemes odafigyelni, hogy semmiről ne maradjunk le! Kalauzunk segít igazán kiélvezni a fesztiválokat!
Hogyan kóstolj a borfesztiválokon?
 
Sokan kérdezik, hogyan kóstoljanak, mire figyeljenek a borfesztiválokon. Honnan induljanak, mivel kezdjék a kóstolást? Melyik pincészet borait érdemes kipróbálni? Nos itt van pár hasznos tipp:
  • először is böngésszük át a kiállítók listáját
  • válasszunk kinél szeretnénk kóstolni biztosan
  • érdemes egy-egy ismeretlenebb borászhoz is ellátogatni, mert érhetnek kellemes meglepetések
Hogyan kóstolj a borfesztiválokon?
A gasztrokritikus Ego is így csinálta (Forrás)
  • a poharat száránál vagy talpánál fogjuk több okból is: nem melegítjük fel a borunkat és még a pohár sem lesz olyan koszos, a kezünkön esetlegesen található illatok (krém, stb.) nem befolyásolja a bor élvezetét és nem mellesleg elegánsabb is
  • előbb a pezsgőket, majd fehér borokat, rozékat, vöröseket és végül édes vagy erősített borokat kóstoljuk
Hogyan kóstolj a borfesztiválokon?
A legjobb ebben az esetben középről kezdeni, egy jéghideg habzó fehérborral (Forrás)
  • a kóstolást mindig a száraz tételekkel kezdjük, onnan haladjunk az édesig
  • érdemes kipróbálni más országok borait is, megismerkedni külföldi tételekkel
  • fontos, hogy amikor kóstolunk, akkor közben megfelelő mennyiségű vizet igyunk (minimum kétszer akkora mennyiségben, mint bort)
 
  • ne feledkezzünk meg az evésről sem, a zsíros ételek szívják fel legjobban az alkoholt, de hogyha igazán el akarunk mélyedni a borok élvezetében, kerüljük a fűszeres falatokat!
  • érdemes több pincészetnél is ugyanazt az évjáratot és ugyanazt a fajtabort megkóstolni, így össze tudjuk hasonlítani őket
Hogyan kóstolj a borfesztiválokon?
  • érdeklődjünk a borról személyesen a borásztól, ha van rá lehetőség
  • jegyezzük fel magunknak, ami tetszett és próbáljuk ki otthoni környezetben, mást fogunk érezni!
  • ha már elfáradtunk a kóstolásban érdemes lazítani, együnk valamit, igyunk vizet vagy egy hosszúlépést, könnyebb utána folytatni
  • érdemes minél több bort megkóstolni, de a "nem várt mellékhatások" miatt célszerű csak kóstoló mennyiségeket kérni!
  • a desszertet és a sajtokat tartogassuk a vörös és édes borokhoz!
Winelovers borok az olvasás mellé