Itt az augusztus vége és beindul a borfesztivál dömping. Persze nyáron is akadt bőven esemény, de mostantól a boros rendezvények száma megháromszorozódik. Érdemes odafigyelni, hogy semmiről ne maradjunk le! Kalauzunk segít igazán kiélvezni a fesztiválokat!
Sokan kérdezik, hogyan kóstoljanak, mire figyeljenek a borfesztiválokon. Honnan induljanak, mivel kezdjék a kóstolást? Melyik pincészet borait érdemes kipróbálni? Nos itt van pár hasznos tipp:
először is böngésszük át a kiállítók listáját
válasszunk kinél szeretnénk kóstolni biztosan
érdemes egy-egy ismeretlenebb borászhoz is ellátogatni, mert érhetnek kellemes meglepetések
a poharat száránál vagy talpánál fogjuk több okból is: nem melegítjük fel a borunkat és még a pohár sem lesz olyan koszos, a kezünkön esetlegesen található illatok (krém, stb.) nem befolyásolja a bor élvezetét és nem mellesleg elegánsabb is
előbb a pezsgőket, majd fehér borokat, rozékat, vöröseket és végül édes vagy erősített borokat kóstoljuk
A legjobb ebben az esetben középről kezdeni, egy jéghideg habzó fehérborral (Forrás)
a kóstolást mindig a száraz tételekkel kezdjük, onnan haladjunk az édesig
érdemes kipróbálni más országok borait is, megismerkedni külföldi tételekkel
fontos, hogy amikor kóstolunk, akkor közben megfelelő mennyiségű vizet igyunk (minimum kétszer akkora mennyiségben, mint bort)
ne feledkezzünk meg az evésről sem, a zsíros ételek szívják fel legjobban az alkoholt, de hogyha igazán el akarunk mélyedni a borok élvezetében, kerüljük a fűszeres falatokat!
érdemes több pincészetnél is ugyanazt az évjáratot és ugyanazt a fajtabort megkóstolni, így össze tudjuk hasonlítani őket