Az idei évben különböző témájú mesterkurzusokkal bővült a Badacsony New Yorkban rendezvénysorozata. Többek között Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus „Mésallience vagy szerelmi házasság? Mit együnk a badacsonyi borokhoz?” című előadásával.
A kurzus alatt 5 fehér és 1 vörös, valamilyen szempontból kiemelkedő badacsonyi tétel került bemutatásra. Az adott borokhoz pedig ízvilágban, elkészítési módban és stílusban is illő ételpéldákkal ismerkedhettünk meg.
Étel-Bor alapelvek
Elsősorban fontos megjegyezni egy bor és étel párosításánál, hogy a régóta emlegetett „Vörös húsokhoz vörösbort, fehér húsokhoz fehérbort, grill ételekhez és a tenger gyümölcseihez rozét válasszunk” - nem feltétlen ördögtől való kijelentés. Van alapja, de nem teljesen helytálló a mai világban, hiszen nagyrészt az ember ízlésén múlik, hogy számára melyik kombináció lesz a megfelelő.
Fontos figyelembe venni azonban az adott étel elkészítésének módját, így azt is, hogy a húst sütöttük, főztük vagy grilleztük. Szintén befolyásolja a megfelelő párosítást, hogy milyen elemeket találhatunk a tányéron, például a hozzáadott köret és szósz textúrája vagy ízvilága.
Nem szabad megfeledkeznünk az ételek tartalmasságáról sem. Itt egy egyszerű alapelvet követhetünk: könnyű ételekhez könnyedebb, nehezebb fogásokhoz testesebb, tartalmasabb bort fogyasszunk. Ha ezt fejben tartjuk, harmonikus ízeket kaphatunk, se a bor, se az adott étel nem szorul majd háttérbe.
Lássuk a kóstolón felsorakozott tételeket és a hozzájuk Csizmadia tanár úr által megálmodott fogásokat!
Szászi Birtok: Rózsakő 2015
A Rózsakő szőlőfajta talán sokak számára ismeretlen lehet. Király Ferenc nemesítette 1957-ben kéknyelű és budai zöld keresztezéséből. Világos szalmasárga szín, ásványos és tavaszi virág illatok jellemzik a tételt. Az első korty után be is váltja az illatban ígért jegyeket: dinamikus savak, enyhe citrusosság van jelen. Harmonikus bor.
Könnyed elemeket tartalmazó ételekkel passzol igazán, nem kívánja a krémes zsíros fogásokat.
Például:
Serpenyős halfilé zöldspárgával
Gőzölt süllő borhabbal, spárgával
Pirított csirke zsenge fehér spárgával
Bakó Ambrus: A Rózától Olaszrizling 2013
Tiszta zöld illatok: turbolya, zöld citrom, zöld alma. Ízben érezhető benne régi hordó használata, de nem túlzóan, így ez illatban nem mutatkozik meg. Könnyű ropogós zamatok, zöld dióra jellemző fanyarsággal zárul a bor. A tétel érdekessége, hogy 5 hónapig erjedt nagyon alacsony hőmérsékleten, spontán. Érezhető benne egy enyhe, kellemes glicerin édesség.
Savai jól harmonizálnak zsírosabb ételekkel is, esetleg zöldfűszerekkel kiegészítve.
Például:
Zöldfűszeres krémsajt
Kacsazsíros falat póréhagyma csírával
Kaviáros blini
Villa Sandahl: Rajnai rizling Magic Rain 2011
Letisztult aromák, fajtára jellemző visszafogott petrolosság. Virág és körte is felfedezhető az illatban, amely szinte „gyümölcsorgiaként” köszön vissza a kóstolásnál kis maradék cukorral. Ízben dinamikus savak jellemzik, annak ellenére, hogy 2011 egy meleg évjárat volt. Ez valószínűleg egyrészt a rajnai rizling savgyűjtő tulajdonságának köszönhető.
Gyümölccsel elkészített húsokkal, tengeri fogásokkal ajánlott összekóstolni.
Például:
Sushi
Gombás, borsós, mandarinos ráksaláta
Szűzérmék kacsamájjal és körtével
Szt. Jakab kagyló citrusokkal és sáfrányos habbal
Villa Tolnay Borház: Rajnai Rizling 2008
Az előző tételhez képest itt intenzívebben vannak jelen a petrolos illatjegyek. Fanyar birs aroma, édeskés, gyümölcsös, gyömbéres tónussal. Ízben nektáros, érett jellegű. Krémes struktúrává összeállt tercier aromák érezhetőek ki belőle. Annak ellenére hogy a bor 2008-as még van benne 1-2 év potenciál.
Szent György-hegy déli lejtőjéről származik, lomhán mozog a pohárban. Nehéz, bódító hársnektár és birsalmasajt illatainak keveréke jellemzi. Izgalmas, intenzív savak. Az illatban megjelenő birsalmasajt ízben is visszaköszön.
Keleti konyhára jellemző ételekkel és érlelt sajtokkal remekül kiteljesedik.
Például:
Sertés curry mangóval
Tagine szárnyasból, aszalt gyümölcsökkel
Pecorino, gouda
Csobánci Bormanufaktúra: Pinot Noir 2012
Badacsony napjainkban elsősorban fehérboros vidék, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni az onnan származó vöröseket sem. Színben meglepően mély tónusokat mutat, lassan mozog a pohárban. Illatában jelen van meggy, csokoládé, nemes fa és egy kis szárított keleti gomba is. A tanninok finoman csiszoltak, ízében megmutatkozik a Pinot-ra jellemző kellemes fanyarság.
Vörös húsokkal, vadakkal kiváló ízvilágot alkot.
Például:
Provence-i báránycsülök rozmaringos krumplival
Kacsanyárs forró meggyel
Burgundi marharagu
A mesterkurzus élvezetét csak azzal lehetett volna fokozni, ha nem csak imént felsorolt borokat, de az ételeket is lehetőség nyílik megkóstolni. Azonban így is nagy öröm volt a badacsonyi borvidékről ilyen sokszínű felhozatallal találkozni, mind ízek, mind évjáratok tekintetében.