Július közepén került sor a mádi Holdvölgy Pincészet évjárat bemutatójára, melynek keretén belül az új tétellel is megismerkedhettünk. Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, annyian voltak kíváncsiak az új borokra.
Lágy jazz és finom falatok kísérték a borokat, melyeket Gincsai Tamás főborász és Jójárt Gergő a pincészet kereskedelmi vezetője mutattak be. Jó dolgunk volt: az este laza volt, hangulatos, a borok pedig remekek - valljuk be, nem is vártunk mást: aki ismeri a Holdvölgy borokat, tudja, hogy ez nem is lehet másképp.
A nyolc tételes sor aranyérmes borai mellett igazi újdonság is debütált az este során, végre bubis ital került a sor élére, mégpedig száz százalék zétából. Hosszú folyamat eredménye a gyöngyöző tétel, nagyjából egy évvel ezelőtt kezdtek el Tamásék gondolkozni azon, hogy kellene egy ilyen színfolt is a palettára. A zétára pedig azért esett a választásuk, mert szép virágos, gyümölcsös az illata, íze, nem tolakodó- éppen ezért lehet belőle elegáns gyöngyöző bort készíteni. 2200 palack lett belőle, és két hét alatt mind elfogyott. Idén már 6000 palack a cél. A HOLD AND HOLLO borcsalád új tagja az UPPP névre keresztelt 2015-ös gyöngyöző virágos, friss, fehér húsú gyümölcsök illatban, ezek a kortyban is visszaköszöntek. Finom buborékok, jó inni. Kellemes sósság a kortyban, szép savak. Nagyon szerethető.
Másodikként a Hold and Holló borcsalád Dry 2013 került a poharainkba. Illatában alma, kis parfümösség, virágok. Kortyban citrusok, őszibarack, ásványokkal kiegészülve. Jó savak. Citrusos friss kesernyével zár.
A Vision új évjárata a 2014-est kóstoltuk majd: még fiatal, de már most érezni, hogy nagyon szép jövő elé néz. Ásványok és gyümölcsök- körte, citrusok, fehér húsúak- mind a kortyban, mind pedig az illatban. Remek savak. Szépen nyílik. Gincsai Tamás kedvence a sorban, nagy reményeket fűz hozzá, pár hónap múlva akár meg is előzheti ’13-as társát.
Idősebbik testvérével folytattuk, a 2013-as Visionnel a sort: nagy kedvencem a tétel. Határozott, abszolút összhang, szinte varázsol. Árad belőle a harmónia. Ásványok, gyümölcsök, mély, cizellált. Hosszan játszik az ízlelőbimbóinkkal. A Decanter Asia Wine Awards 2015 aranyéremmel díjazott bora.
Édes válogatás érkezett majd: a Hold and Holló Sweet 2008-asa: illatban és ízben citrusok, naspolya, datolya. Bújós, bájos bor. Szép összhang, jó savak. Könnyen csúszik.
2007-be is visszautaztunk a Signature-rel: lágy füstösség, dió, könyv, narancs, csokoládé illatában. A kortyban visszaköszön a dió, a mogyorós tejcsokoládé, mazsolával, narancsdzsemmel kiegészülve. Savak a helyükön, telt, hosszú.
A 2011-es Signature-rel folytattuk a sort. A 2016-os Decanter World Wine Awards aranyérmes bora. Leheletnyi füstösség, őszi és kajszi barack, mogyoró, édes fűszerek, koriander, méz, lépes méz. Lendületes, szép savak. Hosszan időzik a szájban.
A sort az Intuition No. 1. 2008-cal zártuk: 100% zétából készült szamorodni. Mély, intenzív. Szép összhang. Füst, bőr, kevés dohány, barack és dzsemje illatban és kortyban is. Savak a helyükön. Telt, hosszú.
A kóstoltakat végignézve jól látható a Gincsai Tamás által a pincészetben kijelölt irány. A mérhetetlen maximalizmus, a munkaszeretet és a bor iránti tisztelet minden egyes korty meghatározói.