Szőlőből nyert egészség - Próbáld ki a vinoterápiát!A bor nemcsak elfogyasztva okoz kellemes perceket, a vinoterápia évezredek óta hozzájárul az emberi szervezet pozitív működéséhez. Lássuk, miként használták a bort régen és ma a gyógyászatban és a szépségiparban.
Piquette, egy vonzó alternatívaA piquette újabb élő példája annak, hogy ha valaminek francia neve van, máris trendibbé válik. A piquette ugyanis valójában a lőre - vagy csiger -, amely elnevezés, valljuk be, nem annyira csábít arra, hogy kikérjük egy borbárban. A lőre silány, hitvány bor jelentéssel is bír, ami szintén nem kedvez annak, hogy igényt tartsunk rá. Vannak azonban országok, ahol egyre népszerűbb ez a friss és pezsgő, alacsony alkoholtartalmú ital. Az Egyesült Államokban azért népszerű, mert a sommelier-k kedvencei közé tartozó narancsbor és a „pet-nat” mérsékelt árú utódjaként tekintenek rá.
Valamitől “mentes”, valamiben “szegény” - Mennyi mindentől lehet mentes egy bor?Érzékenységek, allergiák vagy egyszerűen az egészségtudatosság miatt megteremtődött az igény a valamitől mentes vagy valamelyik összetevőjében csökkentett tartalmú ételekre, italokra. Összeszedtük, hogy az érintettek számára a borok esetében milyen kérdések merülhetnek fel.
Mi határozza meg a bor eltarthatóságát?Kétféleképpen is megközelíthetjük a kérdést: gondolhatunk arra, hogy mennyi ideig tartható el egy palack bor felbontás nélkül, és arra is, hogy felbontás után mennyi ideig áll el a megmaradt bor. Vizsgáljuk meg a két kérdést külön-külön, és nézzük meg, hogy van-e összefüggés a kettő között.
Nincs csodaszer a másnaposság ellen, de van egy új szempont a megelőzésére Hallottál már a kongenerekről?
Pörgesd meg a rozé-kereket!A rozék korántsem egyformák! Egy korábbi cikksorozatunkban a Borászportálon bemutattuk a Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine által leírt négy legfőbb stílust: a Blush, a Fruity, a Crisp és Rich rozékat. Az egyes stílusokba többféle bor is beletartozik. Hogy melyek ezek? Olvasd le a rozé-kerékről!
Több mint 16500 rum várja a világon, hogy felfedezd - Nyerj betekintést sokszínű világukba!A Premirum iránymutatást ad a merész, karakteres száraz rumok, a fűszeres és gyümölcságyon érlelt italok, valamint az egészen lágy, behízelgően édes rumok útvesztőjében.
Édes vagy nem édes? A borok cukortartalmaÉrzékszervileg nem mindig könnyű meghatározni, hogy az édesnek érzett bor valóban édes-e, sok száraznak tűnő bor pedig édesebb, mint gondolnánk. Hogy is van ez pontosan?