13+1 szempont a tudatos borvásárláshoz és a borivás élvezetéhezRendszeresen szemlélem a különböző áruházak borkínálatát, melyből jelentős részt tesznek ki a belépő szintű palackos borok. Ezekre a jellemzően 600 és 1200 forint közötti fehér-, rozé-, valamint 800 és 1600 forint közötti vörösborokra meghatározó kereslet van. Ezt a kategóriát vélhetően nagyrészt olyanok vásárolják, akik megfelelő tudás, tapasztalat vagy környezeti hatás híján nem tudják, hogy mit adhat számukra egy még elérhető árú, de nagyobb odafigyeléssel készült, minőségibb bor, valamint mi szükséges ahhoz, hogy ezt a különbséget valóban ki tudják élvezni. Ha magadra ismertél, íme 13+1 szempont a szintlépéshez!
Valentin napi kis (rózsa)színesÉvek óta azt hallani és olvasni, hogy a rozé bor napjai lassan leáldoznak, és elérkezik majd a pillanat, amikor végleg eltűnik a piacokról. Mintha valami elmúló divat lenne, amit egyről a kettőre mindenki elfelejt majd.
Milyen bort igyak, ha diétázom?A borok fogyasztása nem kell, hogy ütközzön a diétás céljainkkal, ha tudatosan választjuk meg őket. A diétás ételeinkhez választott borok nemcsak, hogy egy kis plusz élvezetet adhatnak az étkezésekhez, de mérsékelt fogyasztásuk jól beleilleszthető az egészségtudatos életmódba is. A száraz fehér- és vörösborok, valamint a brut pezsgők általában alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkeznek, így ideális választásnak bizonyulnak azok számára, akik diétáznak, de szeretnék élvezni a borokat, is. Bemutatunk néhány diétát, amelyekbe a borok nemcsak beleillenek, hanem szinte, mondhatni, egyenesen kötelezőek.
Téli frissítő különlegességek: pezsgőkoktélok szilveszterreA szilveszteri időszak közeledtével elgondolkozunk azon, hogy milyen italokkal varázsolhatjuk még különlegesebbé az év végi összejöveteleket. A borok és a pezsgők elmaradhatatlan részei az ünnepi asztaloknak, legyen az születésnap, névnap, vagy éppen évforduló. Szilveszterkor azonban szeretnénk valami igazán egyedit és emlékezeteset kínálni vendégeinknek. Ilyenkor kerülnek elő a koktélok, amelyek még inkább fokozzák az ünnepi hangulatot.
Szőlőből nyert egészség - Próbáld ki a vinoterápiát!A bor nemcsak elfogyasztva okoz kellemes perceket, a vinoterápia évezredek óta hozzájárul az emberi szervezet pozitív működéséhez. Lássuk, miként használták a bort régen és ma a gyógyászatban és a szépségiparban.
Piquette, egy vonzó alternatívaA piquette újabb élő példája annak, hogy ha valaminek francia neve van, máris trendibbé válik. A piquette ugyanis valójában a lőre - vagy csiger -, amely elnevezés, valljuk be, nem annyira csábít arra, hogy kikérjük egy borbárban. A lőre silány, hitvány bor jelentéssel is bír, ami szintén nem kedvez annak, hogy igényt tartsunk rá. Vannak azonban országok, ahol egyre népszerűbb ez a friss és pezsgő, alacsony alkoholtartalmú ital. Az Egyesült Államokban azért népszerű, mert a sommelier-k kedvencei közé tartozó narancsbor és a „pet-nat” mérsékelt árú utódjaként tekintenek rá.
Valamitől “mentes”, valamiben “szegény” - Mennyi mindentől lehet mentes egy bor?Érzékenységek, allergiák vagy egyszerűen az egészségtudatosság miatt megteremtődött az igény a valamitől mentes vagy valamelyik összetevőjében csökkentett tartalmú ételekre, italokra. Összeszedtük, hogy az érintettek számára a borok esetében milyen kérdések merülhetnek fel.
Mi határozza meg a bor eltarthatóságát?Kétféleképpen is megközelíthetjük a kérdést: gondolhatunk arra, hogy mennyi ideig tartható el egy palack bor felbontás nélkül, és arra is, hogy felbontás után mennyi ideig áll el a megmaradt bor. Vizsgáljuk meg a két kérdést külön-külön, és nézzük meg, hogy van-e összefüggés a kettő között.