Üzenet a palackból - A víz alatti borérlelés lehetőségeiA víz felszínéről alámerülve, egyre mélyebbre süllyedve, a körülvevő világ elsötétül, a zaj elhalkul, testünk könnyűvé válik. Körülöttünk halak úszkálnak, apró villanófények. A tenger mélyéhez közeledve színpompás korallok, piros rákok, csillogó kagylók pihennek, majd valami egészen szokatlan tárul elénk. Ketrecnyi borosüvegek – emberi kéz lenyomatai a természet uralta világban – magukba zárva minden titkukat. Korábban az óceán mélyére akkor kerültek palackok, amikor vízi balesetek áldozatává váltak. Vajon milyen történeteket és ízeket rejtenek ezek a palackok?
5 furmint a februári farsangi napokraA furmintot sokan meghatározó és nagy potenciállal rendelkező magyar fajtának tartják, a borászok számára pedig egy igazi jolly joker: tág mozgásteret enged, sokféle stílus kipróbálását teszi lehetővé. Alkalmas pezsgőhöz, reduktív eljárással készült és a hagyományosabb botritiszes stílusok, valamint természetesen az édes borok, a szamorodni, az aszú készítésére is. Kedvünkre válogathatunk a fajta által nyújtott széles kínálatban, a furminttal akár egy egész étkezést végig kísérhetünk, nem beszélve a sajtokkal való párosítási lehetőségekről. A furmint hónapjában, februárban, toplistánkban 5 szerethető és talán kevésbé ismert izgalmas tételt ajánlunk több hazai borvidékről.
"A sikerhez vezető út hosszú, de ha valaki elhivatott, a türelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét"Beszélgetés a 2024-es Év Bortermelőjével, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászával és ügyvezető igazgatójával, Liptai Zsolttal.
Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi BorbárbanA bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk.
A világ legidősebb italainak nyomába eredtünkBor, sör, whiskey, rum - az elmúlt évszázadokban is népszerűek voltak. Utánajártunk, hogy melyek a legrégebbi ismert tételek kedvenc italainkból.
Geoparkok hazánkban: az egyedülálló talajokon kivételes borok is születnekA geoparkok olyan nemzetközileg elismert területek, amelyek elsődleges célja az egyedi, kiemelkedő földtani értékek bemutatása és megőrzése a helyi közösségek bevonásával. A geotúrák mellett azonban fontos a helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik például a GEOfood program, amely során közösen támogatják a helyi termelőket, gazdálkodókat a hagyományokat tiszteletben tartva, valamint követve a fenntarthatósági modelleket, amelyek az egyedülálló geológiai területről származnak.
Misztifikáljuk újra a bort - Bortrendek 2025-reMinden év elején izgatottan várjuk a borpiacon tevékenykedő szakértők és elemzők friss előrejelzéseit. Bár a jövőbe senki sem lát, és mindig van valami új őrület, amire nem számítottunk, nagy vonalakban azért láthatók a tendenciák. Annak tudatában érdemes olvasni ezeket, hogy az írott szónak is teremtő ereje van: minél többet kommunikáljuk, hogy csökken a borfogyasztás, annál inkább csökkenni fog… Hagyjunk fel ennek szajkózásával, és 2025-ben írjunk inkább többet a sikerekről, az örömteli boros pillanatokról, hátha többen kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak a wineloverekhez.
“A bornak szerepe lehet a társadalmi rétegek közötti hidak építésében”Dr. Toldy-Schedel Emil kardiológussal, a Magyar Ártalomcsökkentő Tudományos Egyesület elnökével beszélgettünk arról, hogy milyen szerepet tölt be a bor a ma emberének életében.
Borok, művészetek, pezsgő és aszúA december 27-én az InterContinental Budapest dunai panorámás, ünnepi fényekkel átszőtt termeiben megrendezett Winelovers Pezsgő és Aszú rendezvényen a borvilág két csúcstermékének kóstolása felejthetetlen pillanatokat ígér. Az impozáns esemény főszponzoraként megjelenő Tokaj Art Wine tételeivel is találkozhatunk, akik a pezsgőjüket és aszújukat is elhozzák a kóstolóra.