“A kékfrankos egy óriási kincs, mert hihetetlenül sokoldalú”Sokan még mindig ódzkodnak tőle, pedig a kékfrankos ma már egyáltalán nem az, aminek ötven évvel ezelőtt ismertük. Miben rejlik az ereje ennek a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtának? Egy szekszárdi, egy egri és egy soproni borászatot is megkérdeztünk arról, hogy miért olyan fontos számukra.
Ha már alkoholt iszol, a legjobb választás a bor!Sok vita van arról, hogy a bor és az alkohol közé egyenlőségjelet tegyünk-e, vagy tekintettel az évezredes európai kulturális beágyazottságára, a bort más polcra helyezzük. Talán valahol középen van az igazság: egyrészt tagadhatatlanul egy alkoholt tartalmazó termékről van szó, másrészt azt sem vitathatjuk el, hogy a mértékletes fogyasztása, különösen a mediterrán étrend részeként, számos olyan pluszt adhat az életünkhöz, amelyet kár lenne hirtelen semmibe venni és tiltólistára tenni. Sorozatunkban a borfogyasztással kapcsolatban felmerülő kérdéseket több szempontból igyekszünk körüljárni.
Újbor: a jókedv és zabolátlanság italaA Günzer Családi Birtok, a Vylyan Pincészet és a Bujdosó Pince mutatja be újborát.
A november az elmúlt időkben biztosan nem volt szárazMa sokan száraz novembert tartanak ebben az időszakban, bár hagyományosan az évnek ez a szakasza még korántsem az önmegtartóztatásról szólt. Az ősz végi népszokásokban, ha csak mellékszereplőként is, de mindig jelen volt valamilyen formában a bor.
Nem csak túrázni nagyszerű a Mátra: egy összetartó borász közösség lenyűgöző borai is várnakA Mátrai borvidék a Mátra-hegység déli oldalán található. A borvidék összes termőterülete 32 ezer hektár, ám ebből csupán 6500 hektár van telepítve. A kunság után ez a második legnagyobb borvidékünk, amelynek központja Gyöngyös. Ennek ellenére mégis keveset tudunk róla. Három mátrai borásszal, Babiczki Lászlóval, Dér Norberttel és Ludányi Balázzsal beszélgettünk a Mátrai borvidék sokszínűségéről, lehetőségeiről és kihívásairól. A témát mindegyikük más szemszögből közelítette meg, de a mondanivalójuk egy és ugyanaz volt: minőséget teremteni és egyediséget felmutatni.
A borvidék szeretete és a kitartó munka köszön vissza a boraibanAz aktuális évjáratról, az idősebb rozékról és a kedvenc helyi fajtájáról is beszélgettünk Fekete Mihály szekszárdi borásszal.
20 éves a Vylyan Bogyólé - A bor október 18-án ismét egy grafikus hallgató címkéjével érkezik a boltok polcairaA Vylyan Bogyólé, az évjárat első vörösbora friss gyümölcsösségével, élénkségével és 20 éve új művészi címkével teszi örömtelivé az őszi mindennapokat. A Pincészet egy retro karton összeállításával most meglepetést is tartogat a borkedvelők számára.
"A cél továbbra is a Somló és területeinek megismerése, titkainak felfedése és tükrözése a borainkban"A Kancellár Birtok a Berliner Wine Trophy-n szerzett három aranyérmét követően idén Londonban is letette névjegyét a világ legrangosabb borversenyén, a Decanteren. Cikkünkben Hága Balázs, a Kancellár Birtok borászati szaktanácsadója beszél arról, hogy miként készültek a nemzetközi zsűri által aranyra ítélt boraik.
"Igyekszem azt kihozni a szőlőből, amit az valóban tud"A Bődy Családi Birtok évről évre sikerrel szerepel a borversenyeken, Well Set Up 2023 rozéjuk harmadik lett a Winelovers Top 100-as listán a kategóriájában. Buzás Gábort, a birtok borászát kérdeztük a terveikről, de mesélt kísérletező kedvéről is az erjesztési módok ötvözése terén.