„A minőségi pálinkához elengedhetetlen a tökéletes gyümölcs”

Borászportál
2015. szeptember 28., 09:22


Minden a felesleges bodzaterméssel kezdődött 2005-ben. Ha ez nem maradt volna rá Pap Gézára és családjára, akkor most nem kóstolhatnánk a Czimeres Pálinkákat.
„A minőségi pálinkához elengedhetetlen a tökéletes gyümölcs”
Az etyeki Czimeres Pálinkaház (Forrás: Palinka.com)
A hobbiból idővel vállalkozás lett, így 2008-tól az etyeki pincesoron már nemcsak bort kapni, hanem pálinkát is. Az október 3-án megrendezésre kerülő Etyeki Szüreti Borangoló egyik helyszíne a Czimeres Pálinkaház lesz, akinek tulajdonosával, Pap Gézával beszélgettünk.
 
Az üveg címkéjén az szerepel, hogy a pálinkafőzde alapításának éve 2009. Honnan jött az ötlet, hogy pálinkával szeretne foglalkozni? 
 
A történet 2005 őszéig nyúlik vissza. Abban az évben a bodzaföldünkről megmaradt termést, egy hirtelen jött ötlet alapján, feldolgoztuk és egy közeli pálinkafőzdében lefőzettük az első bodzapálinkánkat. Mivel a pálinkáról meglepően jó visszajelzéseket kaptunk, elhatároztuk, hogy a következő évben a termés egy részéből újra pálinka készül majd. Gondolatban talán ekkor fogalmazódott meg  bennünk, hogy saját név alatt készítsünk pálinkát. A gondolatokat tettek követték, és 2008-ban Etyeken a pincesor végében megvásároltunk egy gyönyörű területet. Az ezt követő év építkezéssel és tanulással telt, míg végül 2010 tavaszán a családi címer szárnyai alatt útjára bocsájtottuk az Etyeki Czimeres Pálinkát. 
 
Miért pont Etyeket választotta a birtok központjának, van egyfajta kötődése a faluhoz?
 
Konkrét családi kötődés nincs a faluhoz, de mivel a család a közelben, Biatorbágyon és Budaörsön lakik mindenképpen ezen a környéken szerettük volna a vállalkozást beindítani. Etyek szépsége az első pillanattól kezdve megragadott minket, és mint Budapest szőlőskertje, a pálinkakészítéshez is tökéletes helyszín. 
 

Minden főzdének megvan a saját filozófiája, az Etyeki Czimeres Pálinkának mi adja a különlegességét?
 
Kezdettől fogva az volt a célkitűzésünk, hogy prémium pálinkát állítsunk elő. Ehhez elengedhetetlen a kiváló technológiai háttér és a szakképzett munkaerő, de a legfontosabb talán a tökéletes gyümölcs alapanyag. Mára közel 25 hektár saját telepítésű gyümölcs földterülettel rendelkezünk, így biztosítva van a magas minőségű gyümölcs bázis. 
 
Milyen gyümölcsöket dolgoznak fel, ezek közül melyik jelentette technológiailag a legnagyobb kihívást?
 
A cég szortimentjében jelenleg 14 fajta gyümölcs szerepel, így a klasszikus szilva, kajszi, meggy, szőlő, alma, körte, vagy a különlegesebb málna, szeder, szamóca, bodza is megtalálható. A legnagyobb kihívást talán a birs pálinka feldolgozása jelenti, mert igen nehéz és fáradtságos előkészítést igényel és ennek dacára igen csekély kihozatallal bír, konkrétan itt 100 kg gyümölcsből 2 liter pálinkára lehet számítani.
 
„A minőségi pálinkához elengedhetetlen a tökéletes gyümölcs”
A lepárlóberendezés (Forrás: Tourinform.hu)

Október 3-án, az Etyeki Szüret Borangolón nyitva lesz a pálinkaház is. Mivel készülnek a látogatók részére?
 
Délelőtt tizenegy órától ökörsütéssel, párlatkóstolókkal és szakmai vezetésekkel várjuk a látogatókat. A kifogástalan ízekért a rendezvény fővédnöke, Benke Laci bácsi olimpiai bajnok, mesterszakács felel majd. Ezt követően 18.00 órától éjfélig tart majd rendezvénysátrunkban a szüreti mulatság.
 
A Czimeres Pálinkaház részletes október 3-ai programja itt érhető el.
További információk, részletek az Etyeki Szüreti Borangolóról: ide kattintva.