Mi volt a felkészülési módszered és mennyi idő alatt szerezted meg az MW diplomát?
Öt évbe telt, mire befejeztem az MW-t. Természetesen minden korábbi tapasztalatom és végzettségem segítette a tanulást, de azért sokat kellett gyakorolnom, hogy megszerezzem a szükséges készségeket ehhez a nehéz és speciális vizsgához. Abban az évben, amikor túljutottam a kóstolón, ez volt a harmadik próbálkozásom. A gyakorlás és a vizsga során a karakterminőség felismerésére és leírására összpontosítottam a kóstolt borban, és ez a rész sikerült annyira, hogy elnyertem a Bollinger-t. Fontos, hogy a fajtákat és a borvidékeket jól ismerjük, de a minőség egyfajta objektív leírása a legszükségesebb ma a borvilágban.
Korábban sommelierként is dolgoztál. Találkoztál magyar vagy más közép-kelet-európai borokkal?
Sajnos más közép-európai borok nem igazán vannak a piacunkon, de tokaji- és más magyar borokkal sokat dolgoztam, és úgy gondolom, hogy a minőségi bortermelőknek nagyon jók a kilátásai a nemzetközi borpiacon.
Heidi Iren Hansen Vestvik MW
Oktatóként mi a tapasztalatod, a WSET és a sommelier hallgatók ismerik a magyar borokat? Vannak olyan szőlőfajták vagy stílusok, amelyekkel tisztában vannak?
A legtöbb norvég számára Tokaj a legismertebb a magyar borvidék közül, ez nemcsak a kereskedőkre, hanem az átlag fogyasztókra is igaz. De erős pozíciót tudhat magáénak az Egri Bikavér is. Emellett különösen a fiatalokat vonzza a magyar száraz borok egyedisége, valamint az édes tokaji stílus.
Ha jól tudom, az MW kurzus anyagában a furmint is szerepel. Szerinted van esélye ennek a szőlőnek nemzetközi elismerésre?
Igen, a furmint édes és száraz változatban is rendszeresen szerepel az MW kóstoló vizsgákon. Magam is nagyon szeretem a fajtát, és úgy gondolom, hogy rendkívül jó lehetőségei vannak arra, hogy hírnevet szerezzen.
Jártál már korábban Magyarországon?
Igen, háromszor. Egyszer fiatalabb koromban nyaraltam Magyarországon, egyszer egy budapesti nyaraláson, ahol vonattal Egerbe is ellátogattam néhány pincészethez, egyszer pedig egy bortúrán, ahol Tokajban szálltam meg néhány napot, de innen is több borvidékre, Egerbe, Etyekre is elutaztam.