Borkóstolás tanulható 5. – a borkóstolás menete

Borászportál
2019. március 26., 08:53


Ahhoz, hogy egy borról véleményt alkothassunk, nem elég egy pohár után kijelenteni, tetszik vagy sem. Aki ennél átfogóbb képet szeretne kapni a pohár tartalmának titkáról, annak szól a Borkóstolás tanulható cikksorozatunk utolsó része. A helyes borkóstolás folyamatát mutatjuk be lépésről lépésre.
Borkóstolás tanulható 5. – a borkóstolás menete
fotó: foodandwine.com
A kóstolás menete
1. A megjelenés
A poharat fehér felület fölött, kb. 45 fokos szögben megdöntjük, úgy nézünk keresztül a poháron és a boron;
  • Látással történő vizsgálattal megállapítjuk a bor színének
  • intenzitását (mélységét) és
  • árnyalatát,
  • megvizsgáljuk tisztaságát
és az esetleges egyéb észleléseket: CO2 jelenlét (gyöngyözés a bor felszínén vagy a pohár falán); már érésben lévő borok esetén a széli elszíneződést és a magot,
 
2. Illat
A szaglással történő vizsgálatnál célszerű betartani az alábbiakat:
  • kitöltést követően azonnal szagoljuk meg a bort,
  • először ne mozgassuk a poharat, hajoljunk fölé, és úgy szagoljuk meg,
  • ha az álló poharat megszagoltuk, utána vegyük kézbe és óvatosan forgassuk meg a pohárban, és akkor szagoljunk bele,
  • figyeljük meg a bor illatának tisztaságát, intenzitását és a bor karakterére,
  • a leglényegesebb illatjegyeket jegyezzük föl, próbáljuk megtalálni a vezető illatjegyeket,
  • ha módunkban áll, némi levegőztetést követően újra szagoljuk meg a bort a pohárban.
3. Érzékelés és értékelés a szájban (kóstolás)
 
a) Ízek és érzetek
Először egy kis kortyot vegyünk a szánkba, azzal öblítsük ki. Az első korty borral teremtsük meg a megfelelő ízkörnyezetet a szánkban, majd köpjük ki.
  • Ezt követően vegyünk a szánkba egy nagyobb kortyot, ezt is forgassuk meg szájüregünkben úgy, hogy minden zugába eljusson a bor.
  • Ebből a második kortyból vonjuk le a megfelelő következtetéseket a
    • cukortartalom (szárazság/édesség foka),
    • savak,
    • alkoholtartalom,
    • tannin/cserzőanyag (ha van),
    • valamint az egyes érzetek, úgy mint
  1. hőmérséklet
  2. textúra
  3. struktúra
  4. hosszúság
  5. intenzitás
  6. koncentráció
  7. komplexitásra vonatkozóan.
 

b) Ízleléskor felszabaduló illatok
Figyeljük meg, hogy amikor a bort már a szánkba vettük, és ott egy melegebb hőmérsékleten találkozunk vele, mint a pohárban, más karaktert fog mutatni az illata. Próbáljuk felismerni és lejegyezni a különbségeket, különös tekintettel a hosszabb idő elteltével felszabaduló illatjegyekre.
 
c) Retrográd illatok
A bor lenyelését követően a garaton keresztül felszabaduló illatokat/szagokat az orrunkon keresztül vett nagy lélegzettel próbáljuk felismerni és memorizálni – általában csak a legkoncentráltabb borokból szabadulnak fel ezzel a módszerrel további, az „egyszerű” kóstolás során nem észlelhető jegyek.
 
4. Lecsengés és utóíz
  •  Ebben a szakaszban újra koncentráljunk azokra az illatokra, ízekre és érzetekre, melyek szétterülnek a szájüregben.
  • Hasonlítsuk össze ezeket az észleléseket azokkal, amelyeket a kóstolás első szakaszában detektáltunk.
  • Jegyezzük föl a karakterüket, és hogy milyen hosszú ideig éreztük azokat.
5. Visszakóstolás

Ha módunk van rá, legalább még egyszer ismételjük meg a kóstolás leglényegesebb fázisait, hasonlítsuk össze az észleléseket, és vonjuk le a következtetéseket. Ha a bor kóstolásával végeztünk, az egyes fázisokban észlelt jellemzőket írjuk le, és készítsük el a bor értékelését. Ennek tartalmaznia kell a bor színére, illatára és ízére vonatkozó jellemzőket épp úgy, mint a bor egyensúlyára, hosszára, intenzitására, komplexitására és koncentrációjára vonatkozó megjegyzéseinket. A bor komplex leírása és értékelése csak valamennyi észlelés egybevetését követően adhat a valóságot megközelítő eredményt. A borok értékelése során azok alapvető alkotórészeit (cukor- és alkoholtartalom, savak és tannintartalom) értékelnünk kell. A mennyiség mellett a minőség is fontos szerepet játszik, hiszen a végső ítéletet ezek alapján mondhatjuk csak ki
 
Winelovers borok az olvasás mellé