Ünnepi hónap 2014. májusa a DiVino életében. Bár azt gondolom - kis költői túlzással - hogy az életükben mindennap ünnep, hiszen rendszeres a telt ház, vidám a hangulat, jók a borok, finomak az ételek, a Bazilikánál és Gozsdu udvarban egyaránt. De ebben a hónapban egy kicsit többről van szó...
Borszerető emberként nagyon öröm volt, amikor sok évvel ezelőtt hírét vettem a Junibor megalakulásának. Olyan elvek mentén, olyan célokkal szerveződtek, amelyeket jómagam is nagyon fontosnak tartok. Emellett barátok találtak egymásra, olyan fiatal borászok gyűltek egybe, akik a magyar bor jövőinek legfőbb letéteményesei. Arról nem is beszélve, hogy nagyon izgalmas dolgokat készítenek, és nagyon szerethető emberek.
Annak szintén nagyon megörültem, amikor felreppent a hír, hogy Bánki Sándor és Duska Sándor, az akkor már jó hírnek örvendő Tigris Étterem tulajdonosai borbárt nyitnak a város közepén, ahol csak a Junibor tagok borai lesznek kaphatók. Mindemellett át akarják vinni éttermükben megszokott vendéglátási színvonalat. Persze akkor és azóta is sok a tamáskodó, ellenvéleményen lévő ember, de az idő a tulajdonosokat igazolta. Annyira, hogy a Szent István téri DiVino most ünnepli harmadik születésnapját. Azóta megnyílt a Gozsdu udvarban a második üzlet, a DiVino mobil egységei lassan az ország minden jelentős rendezvényén, településén megfordultak. A harmadik születésnapi tortán a hab pedig a debreceni franchise üzlet május 15-i megnyitása volt.
Ebből az alkalomból indult a DiVino Wine Trip a szakma és az újságírók részére, egy zivataros, hideg májusi napon. Reggel a Bazilika mellett gyülekezett a busznyi sereg, éhesen, kicsit átfázva. Azért nem kell minket sajnálni, mert Miklós Csabi a Szent István téri DiVino „juniborásza” kitárt előttünk a mennyország kapuját. Bent kávé, tea, gyümölcslé, bőséges, minden igényt kielégítő reggeli és kifogyhatatlan mennyiségű Gere Frici várt minket. Természetesen jelen voltak a tulajdonosok is, és Nagy Sebestyén a rendezvény szervezője, a DiVino PR-osa, a magyar borélet jól ismert alakja. A reggeli, ismerkedés, könnyed beszélgetés után buszra szálltunk és elindultunk Debrecen irányába. A buszon Miklós Csabi tartott minket szóval. Éppen azon kezdtem aggódni - persze nem komolyan -, hogy szárazon kell átvészelni az utat, amikor technikai szünetnek álcázva, a 72-es pihenőnél feltűnt a DiVino kisbusza, mintegy egy nagyra nőtt terülj-terülj asztalkám. Itt csatlakozott hozzánk Hernyák Tomi a Gozsdu udvar felelőse is. Pihenő után folytattunk utunkat Debrecen belvárosába, célállomásunkra. Vitán felüli, hogy szuper utazásunk volt.
Debrecenben ebéd várt minket a No. 1 étterembe, amely egyben a DiVino étel felelőse is. Ebéd után következett a hivatalos program, az első vidéki franchise üzlet hivatalos megnyitója. A bár a vendégek részére már pár napja megnyitott, igen nagy sikerrel.
Az első vidéki DiVinót Tóth Attila, a Hajdú Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, a DiVino franchise tulajdonosai: Bánki Sándor és Duska Sándor, valamint a DiVino Debrecen tulajdonosa, Sipos Tamás nyitotta meg. Tóth Attila elmondta, hogy nagy szükség volt már Debrecenben egy olyan helyre, mely emeli a bor- és gasztronómia kultúra színvonalát a városban és hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő minőségű kínálat legyen elérhető a közelben lévő tokaji borvidékről, valamint az ország távolabbi borrégióiból. Bánki Sándor, a DiVino borbárok szakmai színvonalát emelte ki, elmondta, hogy a DiVino nagy gondot fordít arra, hogy üzleteiben megfelelő tudású személyzet és szakmai vezetők dolgozzanak. A DiVino törekszik arra, hogy a személyzet elvégezze a nemzetközi WSET (Wine and Spirit Educational Trust) képzés magyarországi tanfolyamait, melyre már a budapesti Szent István téri épületben működő DiVino Wine Schoolban is van lehetőség, továbbá hogy valamennyi DiVinónak a Junibor Egyesület kötelékébe tartozó fiatal borász szakmai vezetője van. A Szent István téri DiVinót a móri Miklós Csaba, a DiVino Gozsdut az etyeki Hernyák Tamás, a DiVino Debrecent pedig az egri ifj. Gál Tibor látja el szakmai tanácsokkal, illetve személyes jelenlétükkel is segítik a borbárok munkáját. A megnyitón a három szakmai vezető mellett Árvay Angelika, a Junibor Egyesület elnöke is jelen volt és elmondta, hogy különösen örül annak, hogy mások mellett a tokaji borok is kiváló állandó bemutatkozási lehetőséget kapnak egy a borvidékhez közel található új, színvonalas és népszerű helyen.
A hivatalos megnyitó és koccintás után Duska Sándorral beszélgettem. Érdeklődtem tőle, hogy tudatos koncepció az, hogy minden üzlet, egy elegáns, klasszicizáló épületben kapott helyet. A válasz szerint ez nem volt teljesen tudatos döntés, inkább abból a szerencsés helyzetből fakad, hogy Magyarország nagyvárosainak központja általában ilyen típusú, megjelenésű épületekből áll. Sokkal inkább az a tudatos, hogy minden üzletnek központi helyen kell lennie. Afelől is érdeklődtem, hogy van-e kötödés az üzletek helyszínének kiválasztása és a juniborászokkal érintett borvidékek között. Ezt annak fényében is kérdeztem, hogy a következő DiVino várhatóan Győrben nyílik meg, az pedig a soproniak számára jó megjelenési hely. Duska Sándor elmondta, hogy ebben is van egyfajta tudatosság, hiszen Debrecenben egyértelműen az egri és tokaji tagok fognak sokat megjelenni, így Győrben elsősorban a soproniak aktivitására fognak számítani. Teszem hozzá én, hogy ez a logika alapján Szekszárd vagy valamelyik balatoni üdülőhely lehet az újabb célpont. Kicsit még beszélgettünk az üzletek egységes megjelenéséről, amelyben látszik a tudatosság, hogy mindegyik üzletnek egy beazonosítható megjelenési láncra kell felfűznie magát, de a franchise abban szabad kezet ad, hogy ezt az adott település ízlése, az adott környezet megjelenése kicsit befolyásolhatja.
Érdeklődtem arról is, hogy mekkora feladat volt a megfelelő személyzet kiválasztása, hiszen tudom, hogy ebben a magyar vendéglátásnak komoly lemaradása van. Ebben, mint megtudtam, nem bíztak semmit a véletlenre. Az első körben a személyiség volt a legfontosabb szempont, az esetleges tapasztalat mellett. A végső döntés előtt viszont mindenki több napot töltött a DiVino két üzletében, ahol az ottani dolgozók tanították őket, a szakmai vezetők szigorú felügyelete alatt. A régi munkatársak, vezetők véleménye, tapasztalatai estek a legnagyobb latba a végső csapat kiválasztásánál. Az új munkatársak is természetesen képzéseken vesznek részt a DiVino Wine Schoolban.
A rövid itt töltött idő alatt úgy tapasztaltam, hogy a kiválasztás jól sikerült. A személyzet kedves, barátságos, segítőkész, gyors és felkészült benyomást tett rám. Szerencsére délutánra kisütött nap így a sajtótájékoztató utáni beszélgetés, borozgatás (Árvay Angelika, és ifj. Gál Tibor boraival) már a teraszon, barátságos időben folytatódott és ért véget.
Mivel időnk lejárt, a borbár megkezdte hivatalos nyitva tartását, megérkeztek az első vendégek is, így elindultunk Budapestre, ahol már vártak minket. Ugyanis a jó vendéget nem szabad elengedni, ezért Hernyák Tomi és a Gozsdu udvar meginvitált minket még egy búcsúpohárkára.
Szép és tartalmas nap volt, DiVinohoz illő színvonalon. Örülök, hogy egy ilyen sikeres vendéglátós vállalkozás mindennapi életébe tekinthettem bele. Sok sikert! Győrben találkozunk.