1. 2 liter vizet felforralunk teszünk bele babérlevelet, borsot, köménymagot. Amikor forr beletesszük a megmosott káposztát és a leveleket. Majdnem puhára főzzük. Fontos, hogy ne maradjon nyers, mert sütés közben, nem sokat puhul, főleg a levél. Leszűrjük.
2. A kolbászt, szalonnát ledaráljuk. Fűszerezni nem kell, mert a kolbász elég fűszeres.
3. Kis töltelékeket készítünk. 15 db lett nekem.
4. A formát kibéleljük baconnal. A leszűrt káposzta felét a formába terítjük.
5. Ráhelyezzük a töltelékeket, (3x5 db raktam) majd a másik fele káposztával befedjük. Tetejére öntjük az alábbi öntetet.
6. Zsírt felhevítjük hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre pirítjuk befűszerezzük, : őrölt bors, őrölt kömény, csombor majd a pirospaprikát is hozzáadjuk. Felengedjük a tejföllel melyet előtte kikeverünk 2 dl vízzel. A Langyosra hűtjük. Amikor meghűlt hozzáadjuk a tojásokat. Jól elkeverjük és leöntjük vele a káposztát.
7. Befedjük a baconnal. 180 C fokon sütjük. Amikor ez a fele kész kiborítjuk sütőlemezre és készre sütjük.
8. Friss házi kenyérrel és tejföllel a legfinomabb.
A bor: Varsányi Pincészet (Eger) Grand Selection Egri Bikavér Superior 2018
Eger történetétének egy részét kóstolhatod most a poharadban. Ez a Superior Bikavér egy testes, gazdag, hosszú ízű, illatában és ízében fűszeres és piros gyümölcsös aromákat gazdagon tartalmazó fahordós érlelésű vörösbor. Éld át újra a történelmet ezzel a palack borral!
Analitika
Sav: 5.0 g/l
Cukor: 1.3 g/l
Alkohol: 13,7 %vol
A pincészetről
A Varsányi család 90 hektár területen gazdálkodik, melyek közül kiemelkedik az egyedüláló adottságokkal rendelkező Szent János-völgy. A 90-es évektől kezdve készítenek kiváló minőségű borokat, melyek ismertté tettét a pincészetet az Egri borvidéken és a borvidéken kívül is. Számos díjuk közül legbüszkébbek a Cannes-i aranyérmekre és a Magyarország Csúcsbora díjaikra.