Valentin napi kis (rózsa)színes

Sisa Barbara
2025. február 10., 10:55


Évek óta azt hallani és olvasni, hogy a rozé bor napjai lassan leáldoznak, és elérkezik majd a pillanat, amikor végleg eltűnik a piacokról. Mintha valami elmúló divat lenne, amit egyről a kettőre mindenki elfelejt majd. Hasonlóképpen beszélnek a párkapcsolatokról is, az emberek hajlamosak rózsaszín ködként értelmezni a szerelmet, úgy tekintve rá, mint egy pillanatnyi illúzióra, ami elillan. A kívülállók, akik kíváncsian figyelik a szerelmek alakulását, mindig tudják, hogy meddig fog tartani egy kapcsolat, mikor érkezik el a vég. Aztán a párok valahogy mégis együtt maradnak, túlélve a suttogásokat, a kételyeket. A rozé bor és a szerelem titka talán épp abban rejlik, hogy nem lehet megjósolni a jövőt velük kapcsolatban: néha éppen a legváratlanabb dolgok maradnak velünk, és épp ezek okoznak a legnagyobb meglepetést.
Valentin napi kis (rózsa)színes
Valentin napja, a szerelem ünnepe, tökéletes alkalom arra, hogy rozéval koccintsunk, hiszen az elegáns, rózsaszín árnyalatú ital a romantika szimbólumává vált. De mi rejlik a rozé bor titokzatos rózsaszín palástja mögött? Mi az, ami ennyire varázslatossá és vonzóvá teszi ezt az italt, hogy minden kortyában ott bujkál a szerelem, a frissesség és az elegancia? 
 
A rózsaszín titka
A rozé bor sikere a szőlőhéjjal való érintkezés időtartamában rejlik. Mint a vörösborok, a rozé is  kékszőlőből készül, de míg a vörösboroknál hosszabb ideig tart a héjon áztatás, a rozé boroknál ez a folyamat csak rövid ideig, pár óráig tart. Ez a rövid érintkezés lehetővé teszi, hogy a bor a szőlő héjából csak egy kis mennyiségű színanyagot vegyen fel, így finom, rózsaszín árnyalatot kap. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a rozé bor csupán egyfajta rózsaszínű lehet. Az elkészült ital lehet a hagymahéjszínűtől, a lazacrózsaszínen át egészen sötét pink színű is.
 
Régóta velünk él
Bár a rozé bor napjainkban nagy népszerűségnek örvend, valójában már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztottak rozé jellegű italokat, mivel akkoriban a borokat nem hagyták olyan hosszú ideig a héjon, mint a mai vörösborokat.
 
Nem egy "gyenge" bor
Sokan hajlamosak úgy tekinteni a rozé borra, mint egyfajta „se nem fehér, se nem vörös” italra, amely a két borfajta között helyezkedik el, így talán nem kapja meg azt a figyelmet és tiszteletet, amelyet megérdemelne. Mivel a rozé borok nem tartoznak egyik kategóriába sem, sokan hajlamosak egyszerűen csak frissítőnek és könnyednek tartani őket, pedig valójában rendkívül komplex ízvilágú, sokféle stílust kínáló italokról van szó.
 
A rozéban még sok potenciál rejlik: a két nagy rozé-rivális, Franciaország és Olaszország nemrég kötöttek egyezséget a terroir-vezérelt, kompex rozé borok mikropiacának megteremtéséről, amelynek során minimum egy évtizedig érlelhető rozékat dobnak majd piacra, Rosés de Terroirs kollekció néven.
 
Női bor?
A rozé bort gyakran nőiesebb italnak tekintették, de ez az elképzelés ma már elavultnak számít. A rozé borok változatosak és bármely borbarát számára vonzóak lehetnek, függetlenül attól, hogy férfiak vagy nők kedvelik őket. 
 
Valentin napi kis (rózsa)színes
 
A rozé és a divat
A rozék gyakran szoros kapcsolatot ápolnak a divattal, különösen a "rose all day" életérzéssel, amely a napsütéses nyári napokon, medencepartikon vagy szabadtéri rendezvényeken népszerű.
 
A hírességek kedvence
Egyre több híresség próbálkozik borkészítéssel, Drew Barrymore például saját borászatával, a Barrymore Wines-szal különböző típusú borokat, köztük rozét is készít. Post Malone, a híres rapper és zenész, 2020-ban indította el saját rozé borát, a Maison No. 9-et. A bor gyorsan nagy népszerűségre tett szert, és a híresség személyesen is elkötelezett a borászat iránt. A bor erőteljes marketingje és a híres előadó neve miatt az egyik legismertebb celeb-rozé lett.
 
Rozé és gasztronómia
A rozé bor rendkívül sokoldalú a gasztronómiában, mivel széles ízskálájával különféle ételekhez illik. A könnyed, friss rozé-k tökéletesek a tenger gyümölcseivel, salátákkal vagy grillezett csirkével, mivel frissítő savasságukkal kiemelik az ételek ízeit. A testesebb, gazdagabb rozé borok, melyek mélyebb gyümölcsös és fűszeres jegyeket hordoznak, remekül passzolnak akár vörös húskohoz, steakhez, vagy éppen sajtokhoz, de kevésbé édes desszertek mellett is megállják a helyüket. 
 
Tudtad? A mediterrán, gyümölcsösebb rozé halloumi sajttal az igazi: a Cipruson készülő, védett eredetű sajt blend fehér színű, kemény, enyhén ruganyos állagú, erős aromája van, íze pedig hasonlít a mozzarelláéra; mégis sósabb annál. A légies, világos árnyalatú provence-i rozé pedig a félig lágy, sima textúrájú, halvány sárga színű, krémes havarti-hoz tökéletes választás. Még több a sajt- és borpárosításokról itt.
 
Pezsgő is készül belőle
A rozé pezsgők színükben és ízükben is különlegesek. Ugyanúgy készülnek, mint a hagyományos pezsgők, azonban a finom rózsaszín árnyalat egyedi, elegáns megjelenést kölcsönöz nekik, miközben az ízük gazdag, gyümölcsös, de nem túl édes marad. A rozé pezsgők ideálisak a nyári koccintásokhoz, a romantikus vacsorákhoz, vagy éppen egy Valentin-napi ünnepléshez. 
 
Koktélokhoz remek választás
A French 77 Pink Champagne koktél egy igazán különleges ital, amely kifejezetten rozé pezsgőből készül, hiszen ennek a borfajtának az üde frissessége és finom gyümölcsössége adja meg azt a különleges ízt, amit egy koktéltól elvárhatunk. Az ital alapját 100 ml rozé pezsgő alkotja, amelyet 30 ml gin és 60 ml bodzalikőr egészít ki, hogy egy igazán harmonikus, gazdag ízélményt nyújtson. Az ital tetejét eperkarikákkal díszítik. 
 
A rozé bor és a Valentin-nap tökéletes párosítás
A bor színe és ízvilága egyaránt a szerelem és a szenvedély szimbóluma. Érdekesség, hogy a rózsaszín borok egyes kultúrákban a „szerelem borának” számítanak, mivel úgy tartják, hogy serkentik a romantikus érzéseket és az érzelmi kötődést. Ráadásul a rozé bor a történelemben is szerepet kapott a rituálékban: az ókori görögök például a bimbózó szerelem szimbólumaként ünnepelték. 
 
Ha igazán izgalmas Valentin-napi élményt keresel, próbálj ki egy különleges rozé pezsgőt, amely nemcsak ízével, hanem kis buborékkal is felfrissíti a hangulatot. Egy csillogó rozé az élet pezsgését tükrözi, és hozzájárul ahhoz, hogy a legszebb pillanatok örökre velünk maradjanak.
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé