HASONMÁSOK
Kadarka, ami izgalmasabb és szebb is tud lenni, mint a pinot noir
A pinot noir egy igazi burgundiai fajta, legfőképpen a régió inkább agyagosabb, kevésbé meszes területein termesztik (a nagyon meszes talajon inkább chardonnay a jellemző), de emellett Champagne-ben is megtalálható, mint pezsgő alapanyag. Ha a cabernet sauvignon a férfias és kemény, a pinot noir a nőies, édeskés, fűszeres és selymes bor. Franciaország mellett Új-Zéland volt képes önálló, bár kevésbé vonzó stílust kialakítani, legfőképpen Central Otago Régióban.
OUTLOOK BAY, CENTRAL OTAGO, PINOT NOIR, 2018
Termelő: Outlook Bay
Ország: Új-Zéland
Régió: Central-Otago
Márkanév: Outlook Bay
Szőlőfajta: Pinot noir
Évjárat: 2018
Kóstolás:2019 december
Egy kis ideig rázni kell a poharat, hogy eltűnjenek a kezdeti kénes tónusok az illatból, ámbár amikor kinyílt, akkor eperjuice és szegfűszeg aromák törnek elő. Nehézkes bor, mivel nincsenek meg a megfelelő savak a magas alkoholtartalom ellensúlyozására, ami izgalom, vibrálás és decens befejezés nélkül hagyja a kóstolót. (7,5 pont)
Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet.
A kadarka a Balkán Régióból származik ugyan, de ma már a Balkánon is magyar fajtának tekintik. A pinot noir-hoz abban hasonlít, hogy alacsony a tannintartalma, savakban gazdag és meglehetősen fűszeres. Igazi elegáns vörösbor, viszonylag rövid, 1-5 éves érlelési potenciállal, ami alól persze akadnak kivételek is.
SAGMEISTER, KEW KADARKA, 2016
Termelő: Sagmeister Ernő
Ország: Szerbia
Régió: Szerémség
Márkanév: KEW
Szőlőfajta: Kadarka
Évjárat: 2016
Kóstolás: 2020 január
Gazdag és aromákkal teli illat: finoman parfümös málna, virágos tónusok és leheletnyi tölgy kíséretében. Íze nagyon hasonló, melyet selymes-karamellás struktúra vesz körül, a megfelelő hordóhasználatnak köszönhetően. Nagyszerű munka, még legalább három évig jól érlelhető. (8,8 pont)
Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet.
Feketeleányka, ami egymagában hozza a Rhone-völgyi házasítások virtusát
A GSM három emblematikus francia/spanyol szőlőfajtát takar. Grenache, syrah, mourvedre. Emellett jellemző még carnignan hozzáadása is. Grenache a Dél-Rhone vidék vezető fajtája. Legtöbb házasításban ez a szőlőfajta játssza a domináns szerepet. Elegáns, nagyon kifejező málna-, eper- és cseresznyelekvár aromákkal bír, eredetileg spanyol fajta. A syrah inkább az Észak-Rhone vidéken domináns, de délen is gyakran használják mellékszereplőként házasításokban, legfőképpen kerek teste és fűszeres jellege miatt Chateauneuf-du-Pape, Gigondas és Cotes-du-Rhone szubrégiókban. Mourvedre szintén egy grenache-t erősítő fajta. Ő az, aki a struktúrát, savakat és földízeket adja a vörös házasításokhoz. A carnignan a savaival járul hozzá leginkább a Rhone völgyi borok harmóniájához, amire a globális felmelegedés közepette egyre nagyobb szükség van.
CLOS DU CAILLOU, COTES DU RHONE, LE BOUQUET DES GARRIGUES, 2016
Termelő: Clos du Caillou
Ország: Franciaország
Régió: Rhone-völgy
Márkanév: Le Bouquet des Garrigues
Szőlőfajta: Shiraz/Syrah, Mourvedre, Carignan
Évjárat: 2016
Kóstolás: 2019 november
Eper és tiramisú a visszafogott illatában. Ízében a savak és az elegáns tanninok meglepően jól ellensúlyozzák a magas (15%-os alkoholtartalmat). Eperlekvár, kakaó és érezhető tanninok a nyelven. Fajtajellegből jeles. (8,3 pont)
Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet.
A feketeleányka története igen érdekes: sok-sok évvel ezelőtt a mai Erdély területén létezett fehér- és feketeleányka. A fehér leányka átkerült a mai Magyarország területére – és később a kövérszőlővel történt keresztezés során létrejött királyleányka –, addig a fekete leányka megmaradt az erdélyi területeken. A fajta összetéveszthetőségig hozza a Rhone Völgy GSM házasításainak ízeit.
BALLA GÉZA, SELECTION FEKETELEÁNYKA, 2017
Termelő: Balla Géza
Ország: Románia
Régió: Arad
Márkanév: Selection
Szőlőfajta: Feketeleányka
Évjárat: 2017
Kóstolás: 2020 február
A prémium változat (amit sziklabornak neveznek) ízében nagyon hasonló a kiemelt Dél-Rhone völgyi apellációkhoz, mint például Ventoux és Gigondas, ámbár ez az alapbor nagyon olyan, mint a nem kiemelt, úgynevezet Cotes-du-Rhone apelláció borai. Szeder, édeskés meggy és némi vizes bőrillat. Az íze visszatükrözi az illatát, amit finom tanninok és jó egyensúly egészít ki. (8,0 pont)
Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet.
Rendeld meg a Balla Feketeleányka Selection 2018-as évjáratát a Winelovers webshopban!
Nem, a zweigelt nem olyan mint a pinot noir, hanem sokkal inkább olyan mint az Észak-Olasz barbera!
A barbera az Észak-Olasz Piedmont régió „másodhegedűs” szőlője. Erős szőlő, nagyon jól alkalmazkodik a különféle éghajlati viszonyokhoz. Eredetileg a kevésbé tehetős rétegek tömegbora volt, de a borászati technológia fejlődésével és a gyümölcsös stílus népszerűségének növekedésével jelentősen javultak a pozíciói, bár a nebbiolo-ból készült barolo és barbaresco mögött még mindig jóval elmarad. Bora kevésbé tanninos, erőteljes savgerince pedig szépen kifejezi a cseresznye, szárított eper és szeder aromáit.
BATASIOLO, BARBERA D’ASTI, SABRI, 2014
Termelő: Batasiolo
Ország: Olaszország
Régió: Piedmont
Márkanév: Sabri
Szőlőfajta: Barbera
Évjárat: 2014
Kóstolás: 2020 február
Füstös piros gyümölcsök és némi bőrillat. A szájban egészen az elejétől folyamatosan törnek fel a gyümölcsök és vágják át a fahordó páncélját, ami így, egy hosszú csokoládé és szeder ízkavalkádban végződik. Csodálatos fajtajelleg és nagyon jó egyensúly a fa és a piros gyümölcsök között. (8,7 pont)
Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet.
A zweigelt osztrák fajta, a szentlőrinci és a kékfrankos szőlők keresztezéséből született. A barbera-val ellentétben nagyon érzékeny, például a kocsánybénulás igen könnyen tizedelheti a termését. Bora a barberához hasonlóan rubinos színű, tanninban szegény, jó savakkal rendelkezik, gyümölcsös ízei pedig cseresznyére, málnára és egy kis adag étcsokoládéra emlékeztetnek. A zweigelt a kékfrankos mellett szintén mellékszerepet játszik a Kárpát-medencei borok kedvelői körében.
FRANZ PASLER, BLAUER ZWEIGELT, 2016
Termelő: Franz Pasler
Ország: Ausztria
Régió: Burgenland
Márkanév: Pasler
Szőlőfajta: Zweigelt
Évjárat: 2016
Kóstolás: 2020 február
"Fabor". Az illat és az íz tele égett kenyérhéj aromákkal, amelyek teljesen elfedik a fajta gyümölcsösségét. Véleményem szerint nagy hiba volt, első-, másod-, vagy harmadtöltésű pörkölt hordót használni a zweigelthez, mivel teljesen kioltotta a fajta lényegét. (5,5 pont)
Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet.
Kékoportó, a magyar újbor
VIGNERONS DEL BEL AIR, BEAUJOLAIS, 2019
Termelő: Bel Air
Ország: Franciaország
Régió: Beaujolais
Márkanév: Beaujolais
Szőlőfajta: Gamay
Évjárat: 2019
Kóstolás: 2020 január
Tipikus Beaujolais: egyszerű édes eperlekvár illat. Az íz igazi felüdülés a gyümölcs-rajongóknak, édeskés eper kezdéssel, majd azt követő rövid málnával a végén. Szép és friss ivóbor. (8,5 pont)
Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet.
A kékoportó (vagy másképpen portugieser) a magyar frissbor, az év első vörösbora. Neve összefügg Villánnyal, de más borvidékeinken is népszerű. Laza struktúrájú, alacsony tannintartalmú és viszonylag feszes savakkal rendelkező bort ad. Nem feltétlenül készítik Beaujolais módszerrel, ezért kicsit zöldebbek az ízei, de ennek ellenére legalább úgy élvezhető, mint a „francia fivére”.
GÜNZER, VILLÁNYI PORTUGIESER, 2019
Termelő: Günzer
Ország: Magyarország
Régió: Villány
Márkanév: Portugieser
Szőlőfajta: Portugieser
Évjárat: 2019
Kóstolás: 2020 január
Portugieser a magyar Beaujolais. Legjobb, amikor fiatal és friss. Ez a Günzer Portugieser finoman parfümös, gyümölcsös bor, kicsit még zöld, ami nem meglepetés. Sármos, kiegyensúlyozott bor, amit tovább erősítenek az élénk savai. Jó fogás, nagyon jó ár-érték arány mellett. (8,2 pont)
Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet.
Rendeld meg a Günzer Portugiesert a Winelovers webshopból!
VÖRÖS ELFAJZOTT
Kékfrankos, mint tempranillo, pinotage, syrah és sangiovese
A kékfrankos több nemzetközi fajta egy-egy karakterét ötvözi, ami nagyban hozzájárul különleges és komplex arculatához. Kirobbanó meggyes aromái nagyon hasonlítanak a tempranilloéhoz, melyet fűszeres jegyek tesznek gazdagabbá, akárcsak a syrah esetében, még akkor is, ha a két fajtánál más és más fűszeres ízek dominálnak. Tanninjai érezhetőek, de mégis barátságosak, akárcsak a pinotage esetében. Élénk, de mégsem mindent átható savai pedig a sangiovese-re emlékeztetnek.
A magyar borok némi lemaradást mutatnak a Lajta-hegyen és annak környékén termelt osztrák borok mögött, mind minőségben, mind marketingben. A Leithaberg (Lajta-hegy), ahol a legjobb osztrák kékfrankosokat termelik már nem számít a Kárpát-Medence részének, de a hazánkkal határos Ungerberg (Magyar-hegy) igen, így a fajta szépsége egy onnan származó, mintaként szolgáló borral szemléltethető a legjobban.
PAUL ACHS, UNGERBERG, BLAUFRANKISCH, 2010
Termelő: Paul Achs
Ország: Ausztria
Régió: Burgenland
Márkanév: Ungerberg
Szőlőfajta: Kékfrankos
Évjárat: 2010
Kóstolás: 2019 augusztus
Hihetetlen, hogy a levegőzés hogyan változtatja az illatát: cseresznye és gombás földillatok kezdetben, ami idővel egy csodálatos cseresznye-fahéj-vanília köddé fejlődik. Kifejező ízek a fajta minden bájával: cseresznye és vanília egy királyi struktúrába ágyazva, ahol a hordó finom tanninjai kitöltik a szájat, miközben a sav és alkohol csodálatos összhangot mutat. Mestermű, ami nagyszerű példája annak, hogy mennyire jól érlelhető a fajta alacsonyabb alkohol- és savszint mellett is. (9,3 pont)
Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet.
Következtetésképpen elmondható, hogy a bordói vörös fajtákat kivéve, a világban népszerű nagy fajtákhoz hasonló szőlők megtalálhatóak a Kárpát-Medencében is, sőt néhány fajta még túl is mutat a világban megszokott ízekhez képest. Reméljük a kétrészes sorozatban bemutatott szőlők jelentősége növekedni fog Magyarországon és a szomszédos országokban is a jövőben.