A kánikulában nem egyszerű a borok hűtését megoldani, de nem lehetetlen. Egy vödör jég csodákra képes. De mi az ideális hőmérséklete az egyes bortípusoknak, illetve milyen praktikák vannak, hogy élvezhető maradjon poharunkban a bor?
Nyáron sokkal magasabb az átlagos szoba vagy levegőhőmérséklet, így érdemes pár fokkal (3-4 °C) „aláhűteni” a borokat, hiszen nagyon gyorsan felmelegednek. Lehetőleg hideg pohárba töltsük bele a bort, mert ez is lassítja a felmelegedését az italunknak. Ha már csak pár korty van a pohár alján, akkor érdemes frissítésképpen rátölteni...
De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a túlhűtés elfedi a fehérborok ízét, valamint a vörösborok vékonynak, nyersnek fognak tűnni, azonban, ha magasabb alkoholtartalmú bort kóstolunk, akkor az optimális alatti hőmérsékleten fogyasztva jobb a bor egyensúlyérzete.
Pezsgők és habzóborok
Champagne, cava, prosecco, cremant, pezsgő, habzóbor, stb.
Jól behűtve: 6–8 °C
Könnyű, közepes testű fehérborok
Reduktív eljárással készült, könnyebb fehérborok. Ilyen például a sauvignon blanc, zöldveltelini, olaszrizling, rajnai rizling, királyleányka, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, tramini, egri csillag, zenit, stb.
Behűtve: 10 °C
Közepes/telt, hordóban érlelt fehérborok
Tokaji, somlói, egri hordós érlelésű borok, vulkáni talajon termett, erősen ásványos borok. Ilyen például a furmint, hárslevelű, juhfark, néhány olaszrizling, chardonnay, stb.
Enyhén hűtve: 12 °C
Rozéborok
Ide tartoznak még a sillerek is.
Jól behűtve: 8-10 °C
Könnyű vörösborok
Ilyen típusú borokat jellemzően a soproni, a pannonhalmi, az ászár-neszmélyi, az etyeki, a mátrai és az egri borvidékeken készítenek, de a villányi portugieserek is ide sorolhatóak. A szőlőfajták esetében ebbe a kategóriába tartozik a pinot noir, grenache, csókaszőlő, portugieser, kadarka, zinfandel, stb.
Enyhén behűtve: 12 °C
Közepes/testes vörösborok
Ide tartoznak Szekszárd, Villány, Eger, Dél-Balaton érlelhetőbb borai. Például a Bordeaux-i fajtákból készült borok (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot), syrah, egyes kékfrankosok, Chianti, egri bikavér, szekszárdi bikavér, Rioja, Douro, stb.
Szobahőmérsékleten: 17–18 °C
Édes borok
Könnyebb természetes édes borok, alacsonyabb savtartalommal.
Jól behűtve: 6–8 °C
Tokaji édes borok
Aszú, édes szamorodni, stb.
Enyhén behűtve: 10–12 °C