"A sikerhez vezető út hosszú, de ha valaki elhivatott, a türelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét"Beszélgetés a 2024-es Év Bortermelőjével, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászával és ügyvezető igazgatójával, Liptai Zsolttal.
Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi BorbárbanA bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk.
A világ legidősebb italainak nyomába eredtünkBor, sör, whiskey, rum - az elmúlt évszázadokban is népszerűek voltak. Utánajártunk, hogy melyek a legrégebbi ismert tételek kedvenc italainkból.
Geoparkok hazánkban: az egyedülálló talajokon kivételes borok is születnekA geoparkok olyan nemzetközileg elismert területek, amelyek elsődleges célja az egyedi, kiemelkedő földtani értékek bemutatása és megőrzése a helyi közösségek bevonásával. A geotúrák mellett azonban fontos a helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik például a GEOfood program, amely során közösen támogatják a helyi termelőket, gazdálkodókat a hagyományokat tiszteletben tartva, valamint követve a fenntarthatósági modelleket, amelyek az egyedülálló geológiai területről származnak.
Misztifikáljuk újra a bort - Bortrendek 2025-reMinden év elején izgatottan várjuk a borpiacon tevékenykedő szakértők és elemzők friss előrejelzéseit. Bár a jövőbe senki sem lát, és mindig van valami új őrület, amire nem számítottunk, nagy vonalakban azért láthatók a tendenciák. Annak tudatában érdemes olvasni ezeket, hogy az írott szónak is teremtő ereje van: minél többet kommunikáljuk, hogy csökken a borfogyasztás, annál inkább csökkenni fog… Hagyjunk fel ennek szajkózásával, és 2025-ben írjunk inkább többet a sikerekről, az örömteli boros pillanatokról, hátha többen kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak a wineloverekhez.
“A bornak szerepe lehet a társadalmi rétegek közötti hidak építésében”Dr. Toldy-Schedel Emil kardiológussal, a Magyar Ártalomcsökkentő Tudományos Egyesület elnökével beszélgettünk arról, hogy milyen szerepet tölt be a bor a ma emberének életében.
Borok, művészetek, pezsgő és aszúA december 27-én az InterContinental Budapest dunai panorámás, ünnepi fényekkel átszőtt termeiben megrendezett Winelovers Pezsgő és Aszú rendezvényen a borvilág két csúcstermékének kóstolása felejthetetlen pillanatokat ígér. Az impozáns esemény főszponzoraként megjelenő Tokaj Art Wine tételeivel is találkozhatunk, akik a pezsgőjüket és aszújukat is elhozzák a kóstolóra.
Megszólítja az embereket: legyen akár ünnep vagy egy egyszerű hétköznap - Mi a pezsgő sikerének titka? A pezsgőkultúra régóta jelen van Magyarországon, de a buborékos ital szerepe az utóbbi évtizedekben még inkább felértékelődött. Talán nincs is olyan szeglete az országnak, ahol ne készítenének pezsgőt, a vásárlók egyre edukáltabbak a témában, és keresik a hagyományos palackos érleléssel előállított tételeket. Kétségtelen ugyanis, hogy a legnagyobb minőségű pezsgők így készülnek, a jellegzetes élesztős jegyek, amiért annyira szeretjük a pezsgőt, a hosszabb ideig - leginkább minimum 24 hónapig - tartó seprőntartás során alakulnak ki. Mi az oka annak, hogy ilyen sokan készítenek ma pezsgőt hazánkban, és milyen az igazán jó pezsgő? Cikkünkben többek között ezeket a kérdéseket járjuk körül a Törley Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok és Bodrog Borműhely egy-egy képviselőjének segítségével.
Boros ajándékötletek karácsonyra és Újévre Egy üveg bor kifinomult és klasszikus ajándék, amely már önmagában is megállja a helyét. Ha azonban élménnyel társítjuk, például egy borkóstoló belépővel, akkor valóban felejthetetlenné tehetjük szeretteink karácsonyát.