Hajdanvolt budai kiskocsmákA kávéházak, a pubok, a bárok és a kocsmák színes és fontos helyszínei a szociális életünknek - betartva természetesen a kulturált italfogyasztás szabályait. Hiszen otthon is ihatnánk egy kávét vagy egy sört, de a hangulat és a társaság miatt mégis érdemes időnként ellátogatni egy "csehóba". Vajon hány „Megiszunk egy pohár bort?” kezdetű párbeszéd végződött már órákig tartó beszélgetéssel, világmegváltó ötletekkel, üzletkötéssel, életre szóló barátsággal vagy csak egy hangulatos iszogatással.
Elindult a nevezés a 2025-ös Winelovers Wine Awardsra - Idén már 12 kategóriában küldhetik be tételeiket a borászatok2025-ben a Winelovers Wine Awards negyedik alkalommal, új helyszínen kerül megrendezésre; a szervezők több mint ezer bor nevezését várják a versenyre 12 különböző kategóriában.
Üzenet a palackból - A víz alatti borérlelés lehetőségeiA víz felszínéről alámerülve, egyre mélyebbre süllyedve, a körülvevő világ elsötétül, a zaj elhalkul, testünk könnyűvé válik. Körülöttünk halak úszkálnak, apró villanófények. A tenger mélyéhez közeledve színpompás korallok, piros rákok, csillogó kagylók pihennek, majd valami egészen szokatlan tárul elénk. Ketrecnyi borosüvegek – emberi kéz lenyomatai a természet uralta világban – magukba zárva minden titkukat. Korábban az óceán mélyére akkor kerültek palackok, amikor vízi balesetek áldozatává váltak. Vajon milyen történeteket és ízeket rejtenek ezek a palackok?
5 furmint a februári farsangi napokraA furmintot sokan meghatározó és nagy potenciállal rendelkező magyar fajtának tartják, a borászok számára pedig egy igazi jolly joker: tág mozgásteret enged, sokféle stílus kipróbálását teszi lehetővé. Alkalmas pezsgőhöz, reduktív eljárással készült és a hagyományosabb botritiszes stílusok, valamint természetesen az édes borok, a szamorodni, az aszú készítésére is. Kedvünkre válogathatunk a fajta által nyújtott széles kínálatban, a furminttal akár egy egész étkezést végig kísérhetünk, nem beszélve a sajtokkal való párosítási lehetőségekről. A furmint hónapjában, februárban, toplistánkban 5 szerethető és talán kevésbé ismert izgalmas tételt ajánlunk több hazai borvidékről.
"A sikerhez vezető út hosszú, de ha valaki elhivatott, a türelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét"Beszélgetés a 2024-es Év Bortermelőjével, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászával és ügyvezető igazgatójával, Liptai Zsolttal.
Budai vörös: a száznegyven évvel ezelőtt oly népszerű házasítás is kóstolható lesz a Ménesi BorbárbanA bort Szentesi József készítette el, akinek több tétele is megtalálható a Ménesiben. De Mátyási Rolanddal, a Borbár tulajdonosával nem csak erről beszélgettünk.
A világ legidősebb italainak nyomába eredtünkBor, sör, whiskey, rum - az elmúlt évszázadokban is népszerűek voltak. Utánajártunk, hogy melyek a legrégebbi ismert tételek kedvenc italainkból.
Geoparkok hazánkban: az egyedülálló talajokon kivételes borok is születnekA geoparkok olyan nemzetközileg elismert területek, amelyek elsődleges célja az egyedi, kiemelkedő földtani értékek bemutatása és megőrzése a helyi közösségek bevonásával. A geotúrák mellett azonban fontos a helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik például a GEOfood program, amely során közösen támogatják a helyi termelőket, gazdálkodókat a hagyományokat tiszteletben tartva, valamint követve a fenntarthatósági modelleket, amelyek az egyedülálló geológiai területről származnak.
Misztifikáljuk újra a bort - Bortrendek 2025-reMinden év elején izgatottan várjuk a borpiacon tevékenykedő szakértők és elemzők friss előrejelzéseit. Bár a jövőbe senki sem lát, és mindig van valami új őrület, amire nem számítottunk, nagy vonalakban azért láthatók a tendenciák. Annak tudatában érdemes olvasni ezeket, hogy az írott szónak is teremtő ereje van: minél többet kommunikáljuk, hogy csökken a borfogyasztás, annál inkább csökkenni fog… Hagyjunk fel ennek szajkózásával, és 2025-ben írjunk inkább többet a sikerekről, az örömteli boros pillanatokról, hátha többen kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak a wineloverekhez.