Ebben az évben sem maradnak a legkülönlegesebb magyar bor rajongói exkluzív kóstolóesemény nélkül. 2020. augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Winelovers Tokaj Exclusive rendezvény. A borvidék legnagyobb hazai kóstolóját, a Tokaji Márciust évről-évre sikerre vivő Winelovers ezúttal a legfontosabb nemzeti ünnepünkön szervez kóstolót. Kedvcsinálóként addig minden nap bemutatunk egyet az Aszú Terem tételeiből.
ALKOHOL (% vol.) 11,0
CUKOR (g/l) 173,8
SAV (g/l) 7,1
ILLÓ (g/l) 1,31
SO2 (mg/l) 30 / 308
CUKORM. EXT. (g/l) 57,7
PALACKOZÁS 2015. augusztus
PALACKOZOTT MENNYISÉG 1 616
PRÉSELÉS 24 órás áztatás után
ERJESZTÉS / ÉRLELÉS Acéltartályban / 24 hónap hordóban
ASZÚ ALAPBOR / DŰLŐ 100% furmint / 100% Becsek
I. OSZTÁLYÚ ASZÚSZEMEK FAJTÁI furmint, hárslevelű, zéta
A SZŐLÉSZ ÉVJÁRATI JEGYZETE
Hasonlóan a 2011-es évjárathoz a téli hónapokra kevés csapadék volt jellemző. Ősszel az érés korán bekövetkezett, melynek oka az aszályos, meleg nyár volt: a mélyebb talajrétegekben lévő nedvesség mégis támaszt nyújtott a szőlő számára ebben a forró időben. A szüretet nagy hőingadozások és az elmaradó hűvösebb hajnalok nehezítették. Csúcsborunk alapanyagának mennyiségét kevésbé, azonban első osztályú minőségét újfent garantálni tudtuk sorozatban hetedik hatputtonyos aszúnkhoz.
DÍJ
Decanter WWA 2019 Platina 98/100 pont! (Összesen 31 bor kapott 100-ból 98 pontot, így a Decanter szerint ez volt a legmagasabbra értékelt édesbor 2019-ben!!)
A FŐBORÁSZ KÓSTOLÓI JEGYZETE
Világos arany szín, ezüstös kontúrok. Illatában akácvirággal és kamillával nyit, majd lágy akácméz kíséretében egzotikus és klasszikus gyümölcsöket fedezhetünk fel benne. A kortyot finom rétegezettség jellemzi, melyben sárgabarack pikáns citrusos-narancsos vonallal, vibrálóan játékos savak kiséretében mutatkozik meg. Egyedi lecsengésében tovább folytatódik az elegáns gyümölcsös-fűszeres ízkavalkád, mely tovább fokozza az aszú bor hosszan elnyúló élvezetét.