Minden napra egy aszú: Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

Borászportál
2017. március 04., 18:03


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok Aszú 5 Puttonyos 2008

Szőlőfajták: Furmint
Terület: Tokaji Kopasz-hegy, Hétszőlő és Nagyszőlő dűlők
Talaj: Lösztakaró, összetettebb vulkanikus altalajjal
Érlelés: Fahordó 2,5 év
Palackozás ideje: 2011
Maradék cukortartalom: 151 g/l
Szőlőtőkék életkora: 20-25 év
Eltarthatósága: több, mint 35 év
 
Minden napra egy aszú: Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok
 
Az aszú borok azon kategóriája, ahol a készítés során megközelítőleg annyi kilógramm aszúszemet áztatnak be, mint ahány liter áztató mustot használnak. A Hétszőlőnél minden évben törekednek arra, hogy komoly minőségű és mennyiségű 5 Puttonyos aszút készíthessenek. 
 
"Hiszünk abban, hogy az organikus műveléssel a termőtalaj és a tőkék vitalitását megőrizhetjük, és annak érdekében, hogy minden Hétszőlő palack közvetítse ezt a filozófiát, kizárólag saját termesztésű szőlőt és aszúszemet használunk borainkhoz" - Makai Gergely, szőlész-borászigazgató.

A szőlőfürtök szépen és időben fejlődtek. Egy nagyon meleg, de egyben esős nyarat, egy szintén esős szeptember követett, ami erős botrytisesedést eredményezett. Komoly, és nagyon szigorú válogatással, kiváló minőségű aszúszemeket tudtak szüretelni több parcellából.
 
Borleírás: 
Színe arany. Illata telt, érett, barack, mangó és szárított gyógynövények sorakoznak benne, botrytis-es jegyekkel. A korty gyógy cukorkás, kamillás-mézes. A gyümölcsök közül az érett kajszi, a sárga alma, a körte jelennek meg, ezek mellett mandula. Üdítő, élénk, citrusos savak egészítik ki a cukortartalmat. A fahordós érlelés jegyei is megjelennek, a hordó a kortyban kifejezett, szép, nugátos. Határozott a botrytis karakter. Elegáns, karakteres, komplex bor, jó egyensúllyal, szép szerkezettel. A kortynak jó íve van, a lecsengés szép.
 

 
Ételajánló:
A csodálatos, kirobbanó formája, gyümölcsössége, és elegáns savai miatt nem feltétlen érdemes desszertborként „beskatulyázni”. Próbáljuk ki körtés kacsamájjal vagy olyan sertés szűzérmével ahol ananászt vagy aszaltbarackot használunk szószhoz.
 
A Tokaj Hétszőlő birtok a Tokaj-Hegyaljai borvidék, a tokaji Kopasz hegy déli lankáin terül el: 45 hektárát két elsőosztályú dűlő, a Hétszőlő és a Nagyszőlő, valamint a másodosztályú Kis-Garai dűlő alkotja. A két elsőosztályú dűlő részét képezi annak a 350 hektárnyi területnek, amely a XVIII. századi besorolás szerint kivételes borokat ad. A birtok jelentőségét növeli, hogy az első aszúbor említése 1571-ben a Hétszőlő dűlővel kapcsolatban történt. Az elmúlt századok során olyan tulajdonosok birtokolták, mint a bibliát elsőként magyarra fordító Károli Gáspár, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, a Rákóczi család, és a császári udvar. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 1991. decemberében jött létre. A szőlő feldolgozása a dűlő területén található feldolgozóüzemben történik. Minden évben lehetőséget ad Aszú és Szamorodni bor mellett Furmint, Hárslevelű és Muskotály fajbor készítésére is. 1995 óta - elsőként a borvidéken - "késői szüretelésű" borokat is készítenek, elsősorban Hárslevelű és Furmint fajtából. Stílusteremtő borászat. Bár a tulajdonos francia, a teljes vezetés mind borászati, mind gazdasági szempontból magyar.
Winelovers borok az olvasás mellé