A borról:
A bor első alkalommal 2009-ben készült, a Tűzkő pincék építésének 300. évfordulójára, akkor a 2006-os évjáratú borból. Azt követte a 2009-es évjárat, most pedig a 2013-as évjárat, ami a Bordói Novemberen debütál. Minden évjáratból kizárólag 300 palack készül!
A cabernet franc-merlot-kékfrankos házasítás bora mély rubintvörös színű, gazdagon gyümölcsös és fűszeres illatokkal bír, amit menta díszít tovább. A csodaszép házasítás fűszerességét a franc és a kékfrankos adja, eleganciája pedig az ízben nyilvánul meg a bársonyos tanninok és az üde hosszú savak által. A tölgy kiegyensúlyozott, ami méginkább erősíti a gyümölcsös jegyeket és érzetet. A palackos érlelési potenciál kimondottan hosszú, akár 10 év is, de már most is élvezettel fogyasztható.
A borászatról:
"A bátaapáti Tűzkő Birtok története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Magyarország földrengésszerű politikai és gazdasági változásokon ment keresztül. A rendszerváltás borrendszer-váltást is jelentett: a mennyiség-centrikus, hatalmas állami pincészetek helyén minél jobb minőségre törekvő privát pincészetek létesültek. Az átalakulás valós piaci viszonyokat hozott létre, megnyitva az országot a külföldi befektetők előtt is. A magyar borvidékek történelme, a borkultúra ezeréves tradíciói, a földben rejlő lehetőségek és a honi borok sokfélesége számos jelentős beruházót vonzott hazánkba. A külföldi pénztőke leginkább Tokajban igyekezett szőlőtőkékbe fektetni, de Szekszárd és Tolna térségében is gyökeret vert a világ egyik legerősebb és leghíresebb borbirodalma. A Tűzkő Birtokban Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik láttak fantáziát. A globális Antinori-birodalomnak szüksége van a Toszkánára emlékeztető, szelíd pannón dombokból fakadó, üde bátaapáti borokra. Antinori márki a világ egyik legnagyobb borembere, aki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A márki a modern olasz bor megteremtője. Ő volt az, aki a hetvenes években forradalmi újításokat vezetett be az itáliai borászatba és a híg latin asztali italok szintjéről a világ élvonalába emelte a toszkán borokat.
Ám a mély, súlyos és világhíres toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek, ezek forrását a márki a Tűzkő Birtokon találta meg. „Nagyon-nagyon elegáns olasz éttermek is érdeklődnek például a tramini iránt, melyet vagy aperitifnek ajánlanak, vagy a megbecsült vendégeknek üdvözlő italként kínálnak”- nyilatkozta a márki. Antinori az egész világon rendelkezik szőlőbirtokokkal: Toszkána és Umbria mellett Máltán, Chilében, Kaliforniában, Washington államban vagy Chilében, a glóbusz legjobb dűlőin készíti legendás borait. E ragyogó társaságba tartozik a bátaapáti Tűzkő Birtok."
A Bordói Novemberen a Tűzkő Birtok standnál (és persze a
pincészetnél november 30-ig) előjegyezhető ez a különleges tétel! Részletek a Bordói November Nagykóstolóról
ITT!