Címlapfotó: npr.org
A közvélekedés mostanáig hajlott arra, hogy a parafadugó előállítása jobban megterheli a környezetünket, hisz a paratölgyet előbb öntözik majd kivágják.
Ehhez képest elég megdöbbentő, hogy az Ernst & Young nem rég kiadott tanulmánya szerint a parafadugó előállítása karbonnegatív, vagyis összességében a termelés több szén-dioxidot köt meg, mint, amennyi a folyamat során a levegőbe kerül –
olvasható a telegraph.co.uk oldalon.
Egészen pontosan azt találták, hogy míg a normál parafadugó előállítása 309 gramm, addig a pezsgősdugóé 562 gramm szén-dioxidot köt meg, ami abból adódik, hogy életük során a paratölgyek szén-dioxidot használnak a fotoszintézishez. Egy borosüveg átlagosan 1200 grammal terheli a környezetet, vagyis a parafadugó ezt közel a felével tudja csökkenteni pezsgő esetén.
A csavarzárak ezzel szemben (
számos előnyük mellett) nem karbonnegatívak, nem lebomlóak és a belsejükben a zárómechanizmushoz műanyagot is használnak.