Rossz hatással van az alkohol a fogyókúrára

Borászportál
2012. május 30., 07:56


Egészség - Az alkoholnak sok pozitív hatása van, de hiba lenne arról megfeledkezni, hogy alapvetően egy sejtméregről beszélünk. Túl azon, hogy dehidratál a fogyókúrának sem kedvez, hiszen magas energiatartalma gátolja a zsírégést.
Rossz hatással van az alkohol a fogyókúrára
 
Mint ismeretes a zsír a legnagyobb energiatartalmú tápanyag, 9 kalória/gramm. De kevéssé ismert, hogy az alkohol követi a sorban 7 kalória/gramm energiatartalommal.
Hiába gondolják sokan, tehát, hogy folyadék, nem hizlal, tévednek.
Lássuk, melyik alkohol mennyi energiát tartalmaz:
- Sörök 1 dl 40 - 50 kcal
- Száraz borok 1 dl 60 - 70 kcal
- Édes borok 1 dl 80 - 100 kcal
- Pálinkák 1 dl 200 - 300 kcal
És ennél még többet tartalmaznak a likőrök, koktélok.
 
 


A következő probléma az alkohollal, hogy gátolja a zsír égetését. Ennek az az oka, hogy a máj az alkoholt bontja le először, hisz’ a szervezet ezt nem tudja raktározni. Ezért amíg az alkohol bontása folyik, a zsír égetése lelassul vagy megáll, így az azonnal elraktározódik, vagyis testzsírrá alakul.
Ismertebb probléma, hogy az alkohol dehidratálja a szervezetünket, vagyis kiszáradást okoz. Amikor pedig a szervezet nem rendelkezik elegendő folyadékkal, a vese visszatartja a vizeletet, hogy elkerülje a kritikus kiszáradást, de ezzel együtt a méreganyagok is a szervezetben maradnak. Erre a máj a zsírégetés helyett a bent maradt méreganyag elbontásán dolgozik és a zsír megint csak testzsír formájában lerakódik.
Jó ha azt is tudjuk, hogy az alkoholnak étvágygerjesztő hatása van, tehát ez sem segít a fogyókúrában.
Jogos tűnhet a kérdés, miért van mégis, hogy a rendszeres alkoholfogyasztók soványak. Az oka itt már az alkohol okozta emésztési, felszívódási gondokkal magyarázható, ezek az emberek sokszor már étvágytalanságot is éreznek, illetve anyagi okok miatt is kevesebbet költhetnek élelmiszerre.
Winelovers borok az olvasás mellé