Egészség - Az alkoholnak sok pozitív hatása van, de hiba lenne arról megfeledkezni, hogy alapvetően egy sejtméregről beszélünk. Túl azon, hogy dehidratál a fogyókúrának sem kedvez, hiszen magas energiatartalma gátolja a zsírégést.
Mint ismeretes a zsír a legnagyobb energiatartalmú tápanyag, 9 kalória/gramm. De kevéssé ismert, hogy az alkohol követi a sorban 7 kalória/gramm energiatartalommal.
Hiába gondolják sokan, tehát, hogy folyadék, nem hizlal, tévednek.
Lássuk, melyik alkohol mennyi energiát tartalmaz:
- Sörök 1 dl 40 - 50 kcal
- Száraz borok 1 dl 60 - 70 kcal
- Édes borok 1 dl 80 - 100 kcal
- Pálinkák 1 dl 200 - 300 kcal
És ennél még többet tartalmaznak a likőrök, koktélok.
A következő probléma az alkohollal, hogy gátolja a zsír égetését. Ennek az az oka, hogy a máj az alkoholt bontja le először, hisz’ a szervezet ezt nem tudja raktározni. Ezért amíg az alkohol bontása folyik, a zsír égetése lelassul vagy megáll, így az azonnal elraktározódik, vagyis testzsírrá alakul.
Ismertebb probléma, hogy az alkohol dehidratálja a szervezetünket, vagyis kiszáradást okoz. Amikor pedig a szervezet nem rendelkezik elegendő folyadékkal, a vese visszatartja a vizeletet, hogy elkerülje a kritikus kiszáradást, de ezzel együtt a méreganyagok is a szervezetben maradnak. Erre a máj a zsírégetés helyett a bent maradt méreganyag elbontásán dolgozik és a zsír megint csak testzsír formájában lerakódik.
Jó ha azt is tudjuk, hogy az alkoholnak étvágygerjesztő hatása van, tehát ez sem segít a fogyókúrában.
Jogos tűnhet a kérdés, miért van mégis, hogy a rendszeres alkoholfogyasztók soványak. Az oka itt már az alkohol okozta emésztési, felszívódási gondokkal magyarázható, ezek az emberek sokszor már étvágytalanságot is éreznek, illetve anyagi okok miatt is kevesebbet költhetnek élelmiszerre.