Megújult a furmint.hu, Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájának nem hivatalos oldala, ami a mai trendeknek megfelelően közérthetően, szórakoztató formában fog beszámolni a fajtával kapcsolatos minden tudnivalóról. Most induló, 12 héten át tartó sorozatunkban az új oldal infografikáiból szemezgetve mutatjuk be a fajtát. Az első részben a furmint magyarországi elterjedtsége kerül terítékre.
Áprilisban indult útjára a teljesen megújult
furmint.hu rengeteg érdekességgel, infografikával, ténnyel Magyarország egyik leghíresebb őshonosnak tartott fajtájáról. 12 héten át a Borászportálon szemezgetünk az ottani tartalomból.
„Tokaj a furmint hazája, mert a hat fajta közül a furmint a tájhoz a legjobban kötődő fajta” – mondta nemrégiben ifjabb Szepsy István a Winelovers Tokaji Márciuson tartott furmint mesterkurzusuán. Bár a mai napig nem nyert 100%-os bizonyítást, hogy a fajta Tokajban őshonos, az elvitathatatlan, hogy ennek a genetikája formálódott leginkább Tokajban.
Később viszont kisebb-nagyobb mértékben az egész Kárpát-medencében elterjedt (a filoxéra előtt például Sopron egyik fő fajtája is volt), és valamennyi gyakorlatilag mindenhol megmaradt a területeiből, mint az az alábbi furmint.hu-s infografikán látható:
Kóstolj furmintot! A
furmint.hu furmint pontok menüjében elérhetők azok a budapesti és vidéki vendéglátóhelyek, ahol a fajta legjobb magyar képviselőinek borával ismerkedhetsz.
Magyarországon belül a furmint Tokajnak egyértelműen az első számú szőlőfajtája, amit az alábbi ábra is jól szemléltet: