Vida Péter: a kadarka gasztronómiai csoda!

Borászportál
2011. december 24., 09:52


Meglepetésre a csúcskategóriájú boraik fogytak el leghamarabb – mondta az MTI-nek adott interjújában a Csornáról származó, a debreceni egyetemen öntözés és meliorációs szakán diplomázott, majd 1995-ben egy szövetkezetben agronómusként dolgozó Vida Péter, az év bortermelője. A neves borász szerint a Szekszárdi borvidéken jelenleg túl öregek az ültetvények, a még jobb minőség elérése érdekében fel kell újítani őket.
Vida Péter: a kadarka gasztronómiai csoda!
 
Vida elmesélése szerint az indította el a pályán, hogy barátja megmutatta a présházukat: a pincében, a csántérfákon három 500 literes hordó állt. „Gondoltam, ezek nem normálisak, ennyi bort megisznak! Kijövet azonban történt valami: a tanyát egy nagyon öreg kadarkaültetvény vette körül, és én nem szőlőtőkéket láttam rajta, hanem öregasszonyokat, akik feketébe vannak öltözve, az ég felé tartják a karjaikat, és zokognak. Egy elhanyagolt kadarkaültetvényben gyertyatartók meredeztek az ég felé. Ez a kép nagyon megragadott” – emlékezett vissza. Később apja, aki „szigorú pénzügyőr volt”, vásárolt 600 négyszögöl szőlőt, hogy a gyerekek megtanuljanak dolgozni. „Az első évben, amikor egyszerű halandók is nevezhettek borversenyre, én apám nevén beneveztem az első kadarkát, amelyet létrehoztam. Apám az újságból tudta meg, hogy Vida Sándoré lett a megye legjobb kadarkája. Azt mondta: meglásd, a jó isten meghálálja” – idézte fel első sikerét. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Mint mondta, maga se hitte, hogy a prémium boruk fogy el leghamarabb. Az országban mindig vannak olyanok, akik a nagy léptékű évjáratból származó különleges borokra vágynak. Vida szerint fontos egy alapvető bázis, a piramis alja, amelynek a tetején picike hegy van, a prémium kategória. Ez náluk a La Vida bor. Az alatta lévő szegmensben pedig két dűlőszelektált boruk van.
A kadarkát Szekszárd nagyon fontos borának tartja az év borásza. Nem eredendően magyar, a rácok hozták be, de ma már hungarikum; a filoxérajárvány után jelentős területen csak Szekszárdon telepítették újra. „A bora finom, fűszerrel telített, kecses, különleges csoda” – mondja, hozzátéve, hogy el lehet tenni 5-10 évre is, és megjelennek benne a finom fűszerek. Vida szerint jobban meg kellene becsülni, gasztronómiai telitalálat, halászlé, túrós csusza, harcsapaprikás mellé kiváló.
Vida az interjúban elmondta, hogy húsz hektárt akarnak művelésbe vonni, nem többet, mert „én a szőlőtőkéket név szerint akarom szólítani”. Szerinte így lehet különleges minőséget előállítani. Úgy tartja, hogy a nagyléptékű borhoz nem szőlőt, hanem gyümölcsöt kell termeszteni. Idős ültetvényeik minőségben jók, de tőkehiányosak. Szerinte Szekszárd egyetlen baja, hogy az ültetvények idősek, „ha ezen változtatunk, nem kell félnünk semmitől”.
Winelovers borok az olvasás mellé