Így ellenőrzik a borászokatAz ellenőrzésről szóló sorozatunk első részében a szőlészeti tevékenységgel kapcsolatos ellenőrzéseket mutattuk be. Most a borkészítéshez, a borászati ellenőrzésekhez kapcsolódó ellenőrzések szabályozása kerül sorra.
Ellenőrzések a szőlő-bor ágazatban I. rész: a szőlőültetvények ellenőrzéseSorozatunk eddigi cikkeiben bemutattuk, milyen engedélyek, illetve bejelentések szükségesek ahhoz, hogy borászati tevékenységbe kezdjünk. Az engedélyezést végző hatóságok részéről a szőlészeti és borászati tevékenység ellenőrzésére folyamatosan kell számítanunk.
Hogyan nyissunk borospincét? - 5. részSorozatunk eddigi cikkeiben bemutattuk, milyen engedélyek szükségesek ahhoz, hogy borászati tevékenységbe kezdjünk. A borászati termékeink forgalomba hozatalához még egy lépést kell megtennünk: a borászati hatóságtól kérvényeznünk kell a bor forgalomba hozatali engedélyét.
Hogyan nyissunk borospincét? - 4. részEgy új pince nyitásával kapcsolatos sorozatunkban eljutottunk a különböző engedélyek megszerzéséig. Ezzel a legfontosabb előfeltételeit megteremtettük annak, hogy értékesítési célból készíthessünk borászati terméket.
Hogyan nyissunk borospincét - 2. részA szőlőtermesztési és a borkészítési tevékenység elindításával kapcsolatos adminisztratív feladatok áttekintését a hegybírónál elvégzendő feladatok áttekintésével kezdtük.
Hogyan nyissunk borospincét? - 1. részA borászati tevékenység megkezdéséhez egy jó ötlet, csillapíthatatlan szenvedély, a hagyományok ápolásának szándéka, és a mindenek felett vállalt kitartáson kívül jónéhány adminisztratív tevékenységen keresztül vezet az út.
A termelési potenciállal kapcsolatos adminisztrációA borászati termékekhez kapcsolódó adminisztrációról előző cikkünkben elmondtuk, hogy annak szükségességét a termék sajátosságaiból adódóan mennyi tényező határozza meg. Az egyes adminisztrációs kötelezettségek forrása egyrészt lehet a közösségi jog, másrészt a tagállami szabályozás is.
A bor előállítására utaló kifejezések használatának szabályaiA címkézésről szóló eddigi cikkeinkben (itt az első és a második) a jelölés olyan elemeiről tettünk említést, amelyek a termelők és a fogyasztók számára is viszonylag jól ismertek. A kötelezően feltüntetendő elemek, illetve azon kifejezések, amelyek nem kötelezőek, de a legtöbb címkén mégis megtalálhatók, egyértelműek, jól ismert tartalommal rendelkeznek.
A telepítési jogok szabályozása - V. részTelepítés és a kivágás engedélyezése - A telepítési jogok szabályozásának természetes velejárója, hogy a szőlőültetvény-felület nagyságának változását nyomon kell követni a tagállamoknak. Ez a követelmény nem csak azt eredményezi, hogy minden telepítés, valamint kivágás engedélyhez kötött, hanem azt is, hogy a telepítések és kivágások egyenlegének létezzen országos nyilvántartása, amelyből évente Magyarországnak is adatot kell szolgáltatnia.