A trendek jönnek-mennek, de a magas minőségű boroknak mindig meglesz a közönsége A Bordói November idén is számos meglepetést tartogatott, és nem volt hiány nagyszerű vörösborokból. A választék rendkívül széleskörű volt, így igazi kihívást jelentett végigkóstolni a különböző tételeket, ennek ellenére igyekeztem minél több pincénél, minél többféle vörösborral megismerkedni. Az ízek és illatok sokszínűsége mellett kíváncsi voltam arra is, hogy a borászok és borászatok szakemberei hogyan látják a vörösborok jelenlegi és jövőbeni helyzetét, és hogyan fér meg a bor az egészségtudatosság és a gasztronómia világával. Mindezeket szem előtt tartva igyekeztem egy átfogó képet kapni a borok és a borászatok dinamikusan változó világáról. - Sisa Barbara beszámolója.
Egyéniségek vagy közösségek - Hogyan látják a borászok borvidékük jövőjét? Április 1-jén ismét – talán most már azt is mondhatjuk, szokás szerint - borokkal és borszerető vendégekkel telt meg a budapesti Corinthia Hotel, elérkezett a Winelovers Grand 2023 napja. Az eseményen idén nem csak több mint 150 hazai kiállító összesen 700 tételét kóstolhattuk meg, de – ahogy az lenni szokott - nemzetközi tételekkel, sörkülönlegességekkel és párlatokkal is ismerkedhettünk. Ha pedig a kóstolásnál is többre vágytunk, mesterkurzusokon és pop-up előadásokon bővíthettük tudásunkat.
Önismereti játék, közösségi élmény és felfedező kalandÍgy zajlott az idei Winelovers River Night a Duna vizén.
Hazai borokkal indítottuk be a nyaratEgy fülledt nyári este, 20 magyar pincészet borai, dunai panoráma és sok kikapcsolódásra vágyó ember – ilyen volt a Winelovers Summer OPENING Party az Intercontinental Hotel teraszán.
Koch Pálma: „Szeretnék egy nap olyan jó borász lenni, mint apu”A februári Winelovers Grandon már bemutatta első borát Koch Pálma, a tavaly az Év bortermelőjének választott Koch Csaba lánya. Van, amiről másképp gondolkodik, mint édesapja, miközben hatalmas tudásvágy lakozik benne – most éppen dél-afrikai gyakorlatán értem utol.
Koch Csaba az Év Bortermelője 2019-ben - interjúMa már az Alföld homokos talajú szőlőseiből származó borok is az élvonalba érnek a történelmi boros hagyományok távlataiban ismertebb borrégiók palackjai mellett. Így gondolja ezt a szélesen vett borászszakma is, hiszen 2019-ben az Év Bortermelője Magyarországon elismerését Koch Csaba borász nyerte el. Bár Villányban is vannak ültetvényei, elsősorban a Hajós-Bajai pincészetében kezdett elhivatott munkáról nevezetes. Beszámoló a díjátadóról és mini interjú a győztessel.
Európa legjobb pincéi közé került a Koch BorászatAz Európai Bor- és Gasztonómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) a XVII. Kongresszusán a Legjobb Európai Borászat címet adományozta a Hajós-bajai és a Villányi Borvidéken is aktív Koch Borászatnak.
A hazai tudományos élet nagyjai kiválasztották kedvenc boraikatTizennégy magyarországi és egy határon túli borvidék összesen 146 borát nevezték az „A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2018” borverseny díjaiért, amelyeket április elején osztottak ki.
Márciusi hírszüret a hónap legolvasottabb cikkeivelAz első tavaszi hónap is igen mozgalmasra sikeredett a borvilágban. Az alábbi írásban összegyűjtöttük a legfontosabb történéseket és a legolvasottabb cikkeinket.