Fotó: Kálló Péter
A közös nevező továbbra is a minőség: az ország legszínvonalasabb gasztrofesztiválja mindenből a legjobbat igyekszik bemutatni. Az idei év központi témája a mangalica és az eper lesz - nem feltétlenül egy tányéron.
A hazai gasztronómia fejlődésével együtt az evés-ivásban is a minőséget kereső és újdonságokra nyitott gourmet-k száma is örvendetesen bővült. Nekik már évek óta kötelező program a fesztivál, ahol egy időben, egy helyen kínálja fogásait a hazai csúcséttermek többsége, köztük a legjobb fővárosi (beleértve mind a négy Michelin-csillagos éttermet) és a kiemelkedő vidéki vendéglátóhelyek is, de akár külföldi sztárséfek menüit is meg lehet kóstolni.
A
Gourmet Fesztivál nem csupán a kifinomult ízlésű ínyenceknek kínál izgalmas ételeket - bár a több mint 200 ételt felvonultató választék a kovászolt spárgától a tokhaltatáron át a malacfülsalátáig, a kanizsai dödöllétől a kacsamell teriyaki-ig terjed, a hagyományosabb ízek kedvelői sem maradnak éhen: a fesztiválon lesz igazi olasz pizza, kézműves hamburger, sőt sztrapacska és slambuc is, persze mindegyik kiváló minőségben.
A fine dining-ot választó közönséget exkluzív ebédekkel és vacsorákkal várják, a tudásra (is) éhezők pedig profik útmutatásával ismerkedhetnek meg a konyhaművészettel a változatos workshopokon. A gasztrocelebeket és Michelin-csillagos séfeket felvonultató színpadon mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő való előadást és kóstolót. A családosokra is gondoltak, hiszen külön helyszínen minden korosztály számára kínálnak szórakoztató elfoglaltságot. Idén először díjazzák a legjobb kiállítókat és a legkiválóbb ételek készítőit - a díjak odaítélésében a közönség véleményére is számítanak a szervezők, a szavazók körében pedig értékes gasztroajándékokat és élményeket sorsolnak ki.
A jegyárak tavaly óta nem emelkedtek: a belépő - a napijegy 3.900Ft-ba, a négy napos bérlet 7.900Ft-ba kerül - minden eddiginél több kóstolót (változatos, prémium minőségű italok) és ajándékot tartalmaz. A fesztiválon számos pincészet és kereskedő is kiállít; az itt kínált kiváló borokat a belépőjegy mellé kapott Spiegelau borospohárból kortyolhatjuk.