Ezeket a borokat válaszd a halakhoz!

Polyák Dóra
2015. július 11., 21:42


Végre itt a nyár, a halételek fogyasztásának igazi szezonja. A halat nehéz megunni, hiszen sokféle, fajtától, elkészítési módtól függően mind más karakter, más ízvilág, és emellett egészséges is. Az ételek közül talán a hal az, mely leginkább bort kíván. Összegyűjtöttük, hogyan válasszunk bort hal mellé.
Ezeket a borokat válaszd a halakhoz!
Fotó: Janelle/Flickr
Alapvetően a halak állaga és íze alapján négy csoportot különböztethetünk meg. Az első kategóriába tartoznak a sovány, semleges ízű, pikkelyes halak, melyek a friss, zamatos fehérborokkal jó egyensúlyban vannak. 
 
Ezeket a borokat válaszd a halakhoz!

A következő csoportba szintén pikkelyes, de már vaskosabb, feszesebb halak tartoznak. Ezek a halak már gazdagabb fehérborokat kívánnak, közepes testtel, összetett ízvilággal. 
 
Ezeket a borokat válaszd a halakhoz!

A harmadik kategóriába sorolható halakra a szilárdabb textúra, húsos, steakszerűség jellemző. Mindenképp gazdag ízvilágú, testes, akár újfahordós érlelésű fehérbort párosítsunk melléjük, de nyugodtan választhatunk egy kellemes rozét is. 
 
Ezeket a borokat válaszd a halakhoz!

Az utolsó csoport halainak ízvilága karakteres, leginkább a sós tenger íz a meghatározó. Ezek a halak szívesen úsznak érlelt pezsgőben, mint a Champagne, vagy a Cava. De ideális választás lehet egy könnyedebb fűszeres vörösbor vagy siller is. 
 
Ezeket a borokat válaszd a halakhoz!
Winelovers borok az olvasás mellé