Míg a Földnek ezen a felén minden november harmadik csütörtöke a Beaujolais könnyed vörösborairól szól, addig a világ másik felén egy hétre rá a pulykák fekete csütörtöke következik: az Egyesült Államokban a hálaadás a második legnagyobb családi ünnep.
Bizonyára már mindenki látott olyan filmet, vagy sorozatot, ahol megjelenik valamilyen formában az amerikaiak hálaadás napi vacsorája, ami nem is meglepő, hiszen a második legnagyobb családi ünnepükről van szó.
A hálaadás gyökerei egészen az első telepesek megérkezéséig nyúlnak vissza, a 20. század közepe óta pedig törvény biztosítja a hálaadás megünneplését minden év negyedik novemberi csütörtökén. Ez az az ünnep, amikor összegyűlik a család és a hatalmas sült pulykát igyekeznek több-kevesebb sikerrel szépen felvágni és szervírozni.
Szegény pulykák már kevésbé díjazzák ezt a szép hagyományt, a statisztikák szerint minden évben több tízmillió pulyka végzi sültként az amerikai családok asztalán (2012-ben 46 millió, 2014-ben 37 millió pulykából lett sült hálaadáskor), több mint karácsonykor és húsvétkor összesen.
A felmérések szerint az amerikaiak 88 százalékaeszik pulykát hálaadáskor, és ezért nem restek utazni is a rokonokhoz: 27,3 millióan kerekednek fel ezen az ünnepen. A Butterball forró drótjára évente 100.000 hívás fut be, a szárnyasokat, de főleg pulykát forgalmazó cég ugyanis évtizedek óta a háziasszonyok segítségére siet, ha elakadnak a tökéletes hálaadás napi vacsora készítése közben.
A belső tartalom nagyon fontos, ha már a pulykáról van szó, előre csomagolt, instant töltelékből úgy 31 milliódobozzal adnak el az ünnep környékén, ebből úgy 23 millió kilogrammnyi finomság jut a pulykák belsejébe. Nincs sült pulyka áfonyaszósz nélkül, az Ocean Spray nevű cég 70 millió bödönnel értékesít ilyenkor belőle.
A pite szintén fontos része a hálaadás napi étkezésnek, a Whole Foods áruházlánc 2 millió darabot ad el belőle novemberben, aminek köszönhetően a hónap minden napjára jutna belőle 65 ezer darab sütőtökös pite.
A pulykasütés kész művészet, a laikus olvasónak bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnhet, hiszen előkészítéssel együtt egy egész napot vesz igánybe. De ha belegondolunk, hogy micsoda rituálé a pirosra sült, ropogós bőrű szilveszteri malac elkészítése, akkor azért mindjárt megnyugodhatunk, hogy nekünk is van olyan hagyományos ételünk, ami törődést igényel.
A hálaadás napi pulykasült 5-5,5 órát tölt a sütőben, mielőtt tálalnák. Általában áfonyaszósszal, párolt zöldbabbal és krumplipürével eszik, de nem szabad elfeledkezni a már említett töltelékről, valamint a főfogást kísérő sütőtöktortáról sem.
Hálaadás ugyan nincs nálunk, de ha valaki kíváncsi lenne arra, hogy mit esznek majd csütörtökön az amerikaiak, annak a következő videó nyújt segítséget: