Wellington, lazac-pisztráng, kacsa, padlizsán, törökmogyoró, gyoza és hozzá a különleges gonddal párosított tételek a magyar borok legjavából. Itt szokott jönni a de...
2020. február 15-én immár 15. alkalommal rendezik meg a magyar bor legünnepélyesebb ünnepét, a Magyar Borok Bálját. Mindenek előtt egy rövid videó, milyen is volt tavaly a rendezvény:
December 3-án hivatalosak voltunk az eseménynek otthont adó Corinthia Hotel Budapestbe, hogy megkóstoljuk, mit álmodott meg Feith Attila, a szálloda Executive Head Chefje, milyen ételkölteményekkel igyekszik elkápráztatni a vendégeket. Ha abból indulunk ki, hogy idén tettük a legkevesebb változtatási javaslatot (szám szerint egyet) a konyha felé, akkor azt kell mondanunk, a 2020-as lesz a valaha volt legjobb vacsoramenü a Magyar Borok Bálja történetében. És hogy mi volt az a megjegyzés/kérés, amit felírtunk magunknak a vacsora során?
Hatalmas adagok, jó lenne egy kicsivel több szünet a két fogás között.
És akkor következzen a részletes kóstolójegyzet.
Welcome falatkák
KREINBACHER PRESTIGE BRUT
Sütőtök gratin sütőtök krémmel, koriandermaggal és sós mogyorós-karamellás ropogóssal (vegetáriánus)
A pezsgőben finoman megjelenő pikáns korianderre rímel a falatka fűszerezése. A „wow-élményt” a karamella sós lecsengése teszi teljessé.
A Classic Brut pezsgőben intenzíven vannak jelen az autolízises illatok, mindenek előtt a kekszé. Ez a kapocs a falatkával, hiszen a kortyot követően annak a tetején található mogyorós kekszmorzsával érintkezik először a szájpadlásunk. Utána pedig berobban a fűszeres-krémes borjú tatár, hogy az összes ízlelőbimbónkat betöltse.
Vacsoramenü
1. HOLDVÖLGY VISION 2017
Kacsa trio terrin, Pármai sonka, birs alma bon-bon, zöldalma, vadgombák, és fűszeres török mogyoró morzsa
A trió (füstölt mell, konfitált comb, sous vidált máj), a pirított kalács és a birsalma édességét remekül ellensúlyozza a zöldalma. A gyümölcs dominánsan jelen van a mádi pincészet furmint, hárslevelű, kabar házasításának ízképében is, miközben az egyébként száraz, üde tétel kevés maradékcukra az előbb említett többi összetevőre rezonál kiválóan.
Alternatív menü
Padlizsán, tök, zöldalma, és fűszeres török mogyoró
A kacsatrió helyett itt egy hasonló fűszerezésű és textúrájú padlizsánkrém kerül felszolgálásra, az előbb elmondottak miatt a borral ugyanolyan tökéletes az összhang.
Különleges eljárással (ragasztással, sous vidálással) készített lazac-pisztráng kombó, tápiókaropogós, lazackaviár, savanyított hagyma. Valóságos ízorgia, amit kiválóan megtámaszt a szintén nem a „pehelysúlyúak” közül érkezett olaszrizling, a vulkanikus sósság, ászok hordós érlelésével, érett aszaltgyümölcsöivel, tartalmas kortyával.
Alternativ menü
Karfiol krokett, karfiol textúrák, savanyított hagyma és füstölt burgonya
A karfiolkrokett fűszerezése egész egyszerűen zseniális az olaszrizlinggel. Húsimádó létünk dacára meg merjük kockáztatni, hogy ebben a párosításban ez nyer a hallal szemben.
3. VIDA PÉTER BIKAVÉR 2016
Marha pofa wellington, borjú nyelv, cékla, csicsóka, kelbimbó és erdei gyümölcsök
Omlósra elkészített marhapofa fűszeres tésztában, hozzá pecsenyelé, valamint zöldek és pirosak. Utóbbi gyümölcskosár minden egyes tagja megtalálható a borban is, vagyis a korty még légiesebbé, egyszersmind pikánsabbá teszi a nehéztüzér wellingtont.
Alternativ menü
Falafel, humusz és kápia paprika
Talán ennél a fogásnál a legnagyobb a kontraszt a húsos változathoz képest, itt ugyanis sokkal inkább a fűszereken van a hangsúly. A bikavér viszont ebben a környezetben is „ficánkol”. Külön említést érdemel a tányérról a kápiapaprika, ami vizuális költeményként is megállja a helyét.
4. MALATINSZKY MAGHARI 2015
Őz filé, őz bolognai csokoládés ravioli, zeller textúrák, brokkolíni, és Grand veneur mártás
A madeira és portói borral készült grand veneur megolajozza az utat a vajpuhára elkészített őzfilé számára. A cabernet franc pedig itt valódi csavart hoz a történetbe: nem a vadaknál bevett gyümölcsöt adja a kompozícióhoz, az eljárásból adódóan a hordóval szinte eggyé váló tétel csokis-kókuszos ízvilágával maga a desszert a falat után.
Alternativ menü
Zöldséges Bolognai Gyoza gombóc, zeller textúrák, brokkolíni, és paradicsom szósz
Már-már bizarr párosítás egy húsmentes étel és az érett, csokis cabernet franc, az összekóstolás azonban minden kétséget kizáróan bebizonyította: tökéletes lezárásai a vegetariánus menüsornak.
5. PAJZOS 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2006
Desszert, amiről hamarosan szintén lerántjuk a leplet.
Végül egy kedvcsináló rövid videó a próbavacsoráról. Ilyen élményekre lehet számítani 2020. február 15-én a Magyar Borok Bálján, akkor már "élesben":