A magyar élelmiszergazdaság a jó hagyományok továbbfejlesztésével, valamint a verseny és az együttműködés kultúrájának együttes elmélyítésével újulhat meg - hangsúlyozta Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára egy rendezvényen.
Az államtitkár a szaktárca közleménye szerint a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában immár tizenharmadik alkalommal megrendezett - a kenyér október 16-i világnapjához kötődő - Pék Hagyományőrző Versenyen kiemelte: "egészséges egyensúly kell a világdivatok és a hazai értékek színskáláján, amelyben természetesen mindkettőnek helye van". Arra kérte a diákokat, hogy mentsék meg a jövőnek a magyar édesipar egykor közkedvelt, ízletes, de mára gyakran méltánytalanul elfeledett termékeit.
Mind fontosabbá válik az élelmiszerek minősége és származási körülményei, és többet vár el a fogyasztó egy terméktől, mint régen, legyen az kenyér, vagy egy cukrászsütemény. "A cukrászoknak és a szakácsoknak szerencsére már jobb esélyük van minőségi magyar alapanyagokat beszerezni. Minden lehetséges kormányzati eszközt szeretnénk bevetni a minőségi magyar alapanyagok támogatása érdekében" - hangsúlyozta az államtitkár.
A szaktárca terveiről elmondta, hogy a 19 különböző élelmiszeripari szakképesítés mellé szeretnék a pék és a cukrász szakképzés felügyeletét is a tárcához venni.