A szezon és az októberi hangulat egyik legmeghatározóbb alapanyaga minket is megihletett: össze is gyűjtöttük szerkesztőségi csapatunk tagjainak kedvenc tökös receptjeit, amiket tökös borokkal párosítottunk.
A sütőtökben az a jó, hogy édesen és sósan készítve is remek alapanyag lehet. A bébipapin túl ma már akár egy komplett menüt is rá lehet építeni, hiszen a levestől a rizottón keresztül egészen a desszertig szerepelhet a sütőtök. Az elkészítési mód, a fűszerezés, és kollégáink karaktere szerint ezúttal borokat is társítottunk azokhoz a sütőtökös fogásokhoz, amik közös kedvenceink.
Kiss Rita, ügyvezető sült sütőtök krémlevese chardonnay-val
Kell hozzá:
1 közepes sütőtök
2 krumpli
1 alma
2 kisebb hagyma
1 ek méz
1,2 l húsleves alaplé
kakukkfű
fél narancs leve
tejszín
Így készítsd:
Süsd meg a sütőtököt sütőben. Eközben párold meg a hagymát, majd ha megpuhult, karamellizáld mézzel, szórd meg kakukkfűvel. Ezután jöhet kb. 1,2 liter húsleves alaplé (vagy szimplán víz), amibe mehet az alma és a krumpli, majd főzd puhára. A megsült sütőtököt kanalazd bele a lébe, majd ha már minden puhára főtt, botmixerrel pépesítsd. Ekkor ízesítsd narancslével, sóval, borssal, és egy kevés tejszínnel. Tálalás előtt kevés tökmaggal és tökmagolajjal díszítsd.
Mellé:
Egy gazdag, érlelt chardonnay-t javasolnánk mellé (például a Villa Tolnay-tól), hiszen remekül kiegészíti az édes, krémes és sült ízeket. Arról nem is beszélve, hogy Rita alapból kedveli ezt a borstílust, és megsúgta: ha ilyen bort választasz, a levesben lévő kakukkfű miatt igazi ízorgiában lesz részed!
Ádám Bogi, rendezvényszervező vezető egzotikus sütőtöklevese furminttal
Kell hozzá:
1 db közepes méretű sütőtök
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál currypor
1 leveskocka
400 ml kókusztej
1 teáskanál só
bors ízlés szerint
chili ízlés szerint
olaj
Így készítsd:
Szeleteld fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hámozd meg és vágd fel a sütőtököt is. Kis olajon pirítsd meg a vöröshagymát, majd dobd rá a fokhagymát is és dinszteld tovább még egy percig. Ezután add hozzá a felvágott sütőtököt és öntsd fel forró vízzel, ameddig teljesen ellepi a tököt. Ekkor sózd meg és dobj bele egy leveskockát. Addig főzd csak, amíg a sütőtök meg nem puhul (körülbelül 10-15 perc). Végül adj hozzá kókusztejet, majd a gyömbért, szerecsendiót és curryport. Keverd jól össze, és kézi turmix géppel mixeld krémesre. Fűszerezd tetszés szerint sóval, fehér borssal és chilivel. Bogi a chilli mellett még pirított hagymát is rászór, sőt kevés sajtot is darabol bele, ami ha elolvad benne, igazán isteni!
Mellé:
Ez a leves az előző, klasszikusabb verzióhoz képest sokkal ízgazdagabb és fűszeresebb is. Éppen ezért illik hozzá jobban egy érett, virágos, őszibarackos száraz furmint (mondjuk Demeter Zoltántól), aminek a stílusa Bogihoz is igencsak közel áll.
Egy éles késsel vágd nagyobb cikkekre a sütőtököt. Tégy sütőpapírt a tepsire, helyezd rá a tökdarabokat, majd told be a sütőbe. Kb. 130 fokon (gázsütő 3-as fokozat) süsd addig, amíg a felszíne picit karamellizálódik, a húsa pedig szépen átsül - ez kb. egy óra alatt megvan. Most jön az ízesítés, ami egészen új dimenziót ad az alapnak: még forrón csepegtess rá juharszirupot, hintsd meg frissen őrölt chilivel, parmezánforgáccsal és pirított kesudióval. Isteni vendégváró borkorcsolya, de köretként liba- és kacsahús mellett is megállja a helyét!
Így készítsd:
Kockázz fel egy fél sütőtököt, miután megtisztítottad a héjától. Párold puhára kis sóval – figyelj, hogy ne ess túlzásba, maradjanak egyben a sütőtök kockák! Miután kihűlt, tedd egy szép nagy salátástálba, keverd hozzá a rukkolát, a felkockázott sonkát, szórd meg a feta sajttal és a tökmaggal. Az öntetet külön keverd ki: balzsamecetből, citromléből, olívaolajból, és egy kis mézből (ha a sütőtök igazán édes, akkor csínján bánj vele). Elég jó kis ízharmóniát alkot a sonka füstös íze, a tök édessége, és a feta sajt sóssága.
Mellé: Mivel Ágit erős szálak kötik a Balatonhoz, ezúttal is egy dél-balatoni tételt kortyolna mellé, például egy izgalmas, parfümös 2016-os Zenitet a Konyári Pincészettől.
Geri Ádám, szerkesztő tökös-túrós süteménye érett somlói juhfarkkal
Így készítsd:
Keverd össze a linzertészta hozzávalóit (liszt, vaj, cukor, sütőpor, tojás), majd gyúrj belőle jól formázható állagú, kör alakú lapot. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A sütőtököt tisztítsd meg a magházától és vágd fel apró kockákra. Tegyél egy tepsibe sütőpapírt, szórd rá a felkockázott tököt és süsd 15-20 percig. Ha kész, pürésítsd botmixerrel és hagyd hűlni (lehetőség szerint egy éjszakán át). A finom tehéntúrót robotgéppel kicsit dolgozd át és öntsd hozzá közben a kristálycukrot. Adj hozzá négy tojást, keverd el, majd tedd hozzá az előbb elkészített tökpürét. Keverd az egészet krémesre.
Ha kész, add hozzá a fahéjat, a vaniliás cukrot, illetve ízlés szerint ízesítsd némi citromhéjjal és szerencsdióval. Szórd meg egy késhegynyi őrölt szegfűszeggel, szegfűborssal, egy csipetnyi sóval és reszelj bele 1,5 cm gyömbért is. Keverd el újra az egészet. A pités sütőtál alját béleld ki zsírpapírral. Tedd bele az elkészített linzertésztát és egyengesd el az edényben. Ha kész, öntsd bele a tökös krémet. Az egészet tedd be 170 fokos sütőbe és 70-75 percig süsd. Sütés után felvert tejszínhabbal szervírozd!
Mellé: Ádám egy nagytestű, túlérésben szüretelt juhfarkot álmodott mellé a Tornai Pincészettől, de kísérletezz bátran más érett somlói tételekkel is!
vanília, fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió (mindenből egy kevés)
1 csipet só
Így készítsd:
Csaba szerencsés; felesége, Szilvia remekül főz – és süt is. Az őszi desszertek egyik legfinomabbjához először keverd össze a sült tököt, a lentojást, a cukrot, a juharszirupot és a kókuszzsírt, majd jöhetnek a száraz összetevők is egy tálba: zabpehelyliszt, fűszerek, só, sütőszerek. Az első masszához fokozatosan keverd hozzá a száraz mixet, majd a durvára tört mandulát (vagy diót, kesudiót), legvégül gyengéden hozzáadhatod az aprított étcsokit is. Olyan tésztát fogsz kapni, ami kevésbé formázható, de nem is folyékony – ezt simítsd egy kuglóf formába. 180 fokos sütőben süsd 40 percig, és ha mindenhol átsült, kihűlés után locsold meg olvasztott csokival...
Tipp: gluténmentes zabpehelylisztet használva lisztérzékenyek is fogyasztahtják!
Mellé:
Egy késői szüretelésű tételt javaslunk Tokaj-Hegyaljáról, ami ha édes borra terelődik a szó, Csaba egyik kedvenc borvidéke. A botritiszes borokkal ellentétben a késői szüretelésűek ár-érték arányuk és frissességük miatt is jobban passzolnak ehhez az isteni, egészséges őszi desszerthez, mint például a Holdvölgy Exaltation Sárgamuskotály késői szüret 2012.