A Borkollégium oktatóinak segítségével pofás infografikát készítettünk a legjobb sajt-bor párosokról – hiszen egy kellemes, kötetlen otthoni borozgatás szinte elengedhetetlen kelléke a finom sajt is. Viszont ahogy minden étel, úgy a sajt íze is kellemetlenné válhat, ha nem a megfelelő italhoz társítják.
1. A sajt csak az alacsonyabb alkoholtartalmú borokat tűri meg.
2. Tévhit, hogy a sajtokhoz inkább a testesebb vörösborok illenek. Sőt! Vaktesztek alapján a kifejezetten vékony vörösök és bizonyos fehérborok jobban működnek a sajtokkal.
3. Nagyon fontos az is, hogy a sajtnak és a bornak egyforma intenzitású ízei legyenek. Fiatal, friss sajtokhoz könnyebb, üdébb, lendületesebb borokat párosítsunk, míg érettebb, összetettebb ízvilágú sajtokhoz, érettebb, testesebb borokat ajánljunk!
És akkor most lássuk mindezt egy pofás ábrán: