Csúcs évjáratra számítanak idén a villányi borászok. Az időjárás kedvezett a szőlőnek, akkor esett és akkor volt meleg amikor kellett. A kései szüretelésű fajták - mint például a cabernet és a merlot - cukorfoka meghaladja a 22 fokot, amiből kiváló borokat lehet készíteni.
Az egyik legismertebb villányi borász, Tiffán Ede szerint a 2007-es évjárat az évezred eddigi legjobbja lesz. Eddig a 2000-est tartották a legkiemelkedőbbnek, de az idei még ezt is túlszárnyalhatja. A kései fajták, a cabernet savignon, a cabernet franc és a merlot cukorfoka szinte mindenhol meghaladta a 22-t. Ezekből pedig magas alkoholtartalmú kiváló minőségű, nagy borokat lehet készíteni.
Idén az időjárás igencsak kedvezett a szőlőnek. A tavasz csapadékos volt, nyáron pont akkor volt forróság amikor kellett, az ősz pedig újra esőt hozott. A villányiak szerint a kiváló évjárat önmagában még nem jelenti azt, hogy drágábbak lesznek az itt termett borok. A szigorú eredetvédelmi előírásoknak azonban lehet árfelhajtó hatásuk.
Villányban a mennyiséggel sincs idén probléma, az ország más bor termelő vidékein viszont igen. Az országosan várt négymillió hektoliter helyett csak hárommillió lesz a termés. Ezt azt jelenti, hogy 20-30 százalékkal magasabbak lesznek az előállítási költségek, ami viszont az átlagos minőségű borokat is megdrágítja.