Egy új tanulmány szerint a vörösborban is megtalálható polifenolok gátolják az ún. szabadgyökök képződését, amelyekről a kutatók úgy gondolják, hogy nagy mennyiségben károsíthatják a fogíny szövetét - írja a BBC.
A fogínybetegségeket baktériumok okozzák, amelyek a feltételezések szerint serkentik az immunsejteket. Ez oda vezet, hogy megemelkedik a sejtek által termelt szabadgyökök mennyisége, és végső soron ez okozza a fogíny gyulladását. Ilyen például a foggyökérhártya-gyulladás (periodontitis), amely a fogak elvesztésének egyik fő oka, és világszerte többmillió embert érint.
Az eddigi kutatások is azt sugallták, hogy a polifenolok elősegíthetik a gyulladások csökkentését, ami mérsékelheti a daganatok és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A kutatók azonban eddig úgy tudták, hogy a vegyületek csak a gyulladások súlyosabbá válását előzik meg, de nem képesek teljes mértékben gátolni a folyamatot.
Liz Kay, az Angol Fogászati Társaság tanácsadója szerint azonban a mostani eredményekből hiba lenne arra következtetni, hogy a vörösbor önmagában is képes lenne hatékonyan megelőzni a fogínybetegségeket. "Ennek az a legbiztosabb módja, ha gondosan odafigyelünk a fogaink ápolására. A napi kétszeri, fluoridos fogkrémmel történő fogmosás mindenképpen ajánlott" - mondta Kay.
Fontos hangsúlyozni azt is, hogy a vörösbor fogyasztása a borban található különféle savak miatt nem feltétlenül tesz jót a fogaknak. A fogínybetegségek elleni védekezés legjobb módja tehát továbbra is a rendszeres fogmosás és a megfelelő szájápolás marad.