Ahogy haladunk bele az őszbe, a legtöbb borvidékünkön már megkezdődött a szüret, a must egy része pedig már a pincékben van. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a mustgáz veszélyre!
A mustgáz színtelen szagtalan, valójában egyszerű széndioxid, amely az erjedés során az etil-alkohol mellett keletkezik.
A gáz összegyűlhet a pincékben, és a levegőt kiszorítva, veszélyes oxigénhiámyos állapotot idézhet elő. A szén-dioxid magas koncentrációban a központi idegrendszerre hat. A mérgezés különösen veszélyes, mert mentális zavar is jelentkezik, így az áldozat nem képes elhagyni a pincét.
Hazánkban évente kb. 40-50 alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat.
A mustgáz ellen megfelelő szellőzés biztosításával lehet védekezni, a gáz jelenlétének ellenőrzésére ma már többféle technika is létezik, de működik a klasszikus módszer is: egy meggyújtott egyertyával kell ellenőrizni a szén-dioxid szintjét.
Amennyiben megtörtént a mustgáz-mérgezés, minden esetben a tűzoltókat kell riasztani, ugyanis a mentést csak légzőkészülékben használata mellett szabad megkezdeni!