A Günzer Családi Birtok, a Vylyan Pincészet és a Bujdosó Pince mutatja be újborát.
A frissen elkészült borokat mindig is nagy érdeklődés övezte, de az utóbbi évtizedekben még nagyobb a felhajtás körülöttük. Világszinten a fogyasztók a könnyed, gyümölcsös borokat preferálják, és az újbor ebbe a trendbe könnyedén beilleszthető. A bortermő országoknak mind megvan a maga újbora: a franciáknál a Beaujolais mellett a vin primeur, az olaszoknál a novello, a németeknél a Heurige. A primőr borok Magyarországon is egyre népszerűbbek. A legtöbb borász nálunk november 11-e azaz Márton nap környékén mutatja be újborát, amely lehet fehér, rozé vagy vörös, jellemzően korai szüretelésű fajtákból készül, és az erjesztés után gyakorlatilag azonnal palackokba kerül.
Az új évjárat első bora tehát mindig újbor, függetlenül attól, hogy milyen technológiával készül. A fajták, a készítési eljárások és a módszerek megválasztásával azonban ezek a borok is megkapják utánozhatatlan, egyedi karakterüket, ettől lesz az újborok világa is játékos és sokszínű!
Az újborok is a villányi karaktert tükrözik
A Günzer Családi Birtok négyféle újbort is készít, ezek közül Günzer Norman a portugiesert és a rozét emeli ki: “Azt gondolom, hogy Villányban az újborok közül is a vöröset érdemes előtérbe helyezni, hiszen ez az, ami igazán megmutatja a borvidéket. Ez a vidék a nagytestű, magas beltartalmi értékű prémium vörösborok hazája, így az itt készült rozéktól sem várható el a túlzottan alacsony alkoholtartalom és a karcsúság. Ezek is gyümölcsösek, illatosak és szép savakkal rendelkeznek, de testesebbek, telt, érett gyümölcsösséggel, hiszen villányi borok. Mi azt valljuk, hogy büszkének kell lennünk arra, amit ez borvidék ad, és nem akarunk más képet mutatni Villányból, mint amilyen” - fejti ki Norman, aki a családi pincészetben a marketing és értékesítési feladatokat látja el.
fotó: Günzer Családi Birtok
A rozé náluk a birtok legjellemzőbb fajtáinak házasítása révén több dűlőről születik, de a gerincét mindig a kékfrankos adja. A portugieser pedig szintén jellemző fajta, ezért az újboruk is ebből készül, és Márton napra minden évben kijönnek vele. “Az újboraink zöme már év végére elfogy, mert nagyon keresik és szeretik a vendégek. A nagyfokú gyümölcsösségük abból ered, hogy a bogyóválogatás során rázóasztalra kerülnek a szemek, itt nem roppannak össze, hanem a tartályba gyakorlatilag egész bogyók érkeznek. Az erjedés már a bogyón belül elkezdődik, így jobban megmarad bennük a gyümölcsíz” - magyarázza Norman.
fotó: Günzer Családi Birtok
Az új rozé a boltok polcain is megtalálható, a Libabőr Fesztivál platformján jelentkezőknek pedig külön borvacsorát kínálnak, amelyen az összes újborukat felszolgálják majd.
20 éves szerelemprojekt
A Vylyan újborának története 2004-ben indult. A játékos és kifejező, beaujolais-t idéző Bogyólé név azóta önálló márkává vált – nem kis részben a hozzá kapcsolódó, évenként meghirdetett borcímke pályázatnak köszönhetően. “A bor a klasszikus beaujolais nouveau technológiával készül, amely abból áll, hogy a szőlő teljes fürttel kerül a tartályba, amit ún. szénsavköpennyel borítunk be, hogy kizárjuk az oxigént. Ezzel egy vontatott erjedés jön létre, amelynek során a bor körülbelül öt alkoholfokig jut el, majd kipréseljük, és ezt a félig erjedt bort - ami tulajdonképpen murci -, visszaengedjük a tartályba, és ugyanúgy erjed tovább, mint egy fehérbor. Ez a technológia összetéveszthetetlen ízvilágot hoz létre, amely sokszor a fajtát is felülírja” - foglalja össze az eljárás lényegét Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója.
fotó: Vylyan Pincészet
A Bogyólé egyetlen dologban különbözik francia változatától: a gamay szőlő helyett zweigelt-et használnak hozzá. Mónika elmondása szerint több szőlőfajtával is próbálkoztak már, de a zweigelt vált be leginkább. Ez a fajta igazán élénk, fűszeres, gazdag bort tud adni, ha megfelelő a terhelése. “Ami számunkra még különlegessé teszi ezt a bort - teszi hozzá -, az a hozzá köthető minden évben meghirdetett címkepályázat, amit művészeti iskolák tanulóinak írunk ki. Az átlagosan 200 beérkező pályázatból a szakmai zsűri által kiválasztott nyertes címke és a Vylyan újbor évről évre együtt debütál. Idén emellett az elmúlt évek győztes címkéiből - közönségszavazat alapján - egy limitált kiadású retro csomagot is összeállítottunk. A kartonban a palackokon az új címke mellett öt régi kedvenc is helyet kap a 2024-es évjárat borával”.
A Bujdosó Pince területei a Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben találhatók. Az újbor készítésének 1999 óta tartó hagyománya alakult ki náluk - az első ilyen tételek még kékoportóból, valamint rizlingszilvániból és zenitből álltak. Idén új fejezet indult a pincészet életében, a 2022-ben telepített solaris fajta ugyanis most fordult termőre, és szeptemberben már piacra is került a belőle elkészített újbor. “A solaris az ún. PIWI fajták közé sorolható, rezisztens - gombabetegségekkel szemben ellenálló - szőlőfajta. Nemzetközi kóstolókon sokáig tanulmányoztuk ezeket a fajtákat, mert kerestük a vegyszermentes termelés lehetőségeit. Arra jutottunk ugyanis, hogy ha bio szőlőt szeretnénk termelni, akkor számunkra a jól bevált ellenálló fajták jelenthetnek hatékonyabb megoldást. A solaris ültetvényünket három év alatt egyszer sem kellett permetezni. Mindemellett egy megbízhatóan termő, nagyon jó cukorgyűjtő képességű szőlő, beltartalomban egy chardonnay ízvilágára emlékeztethet, de aromatikusabb annál, akár csak egy sauvignon blanc” - foglalja össze a solaris fajta jellegzetességeit Bujdosó Ferenc borász.
fotó: Dancsecs Ferenc
A Bujdoso Solaris a megszokott primőr boroknál sokkal komplexebb, trópusi gyümölcsös aromatikával, és magasabb beltartalmi értékkel rendelkezik. “Ez az újbor a balatonlellei murcifesztiválon már bemutatkozott, és jó visszajelzéseket kaptunk róla. Egy nagyon szerethető, gazdag borról van szó, amely reményeink szerint nemcsak friss borként állja meg majd a helyét”.
Az újdonság mellett nem szabad elmennünk a Bujdosó Libás újbor megemlítése mellett sem, amely a legifjabb generációt képviselő családtag, Ferkó új-zélandi tapasztalatait felhasználva készült szénsavmacerált eljárással 100% cabernet franc fajtából. A bogyóban kb. 70%-ban végbemenő erjedés által intenzív észterképződés indul meg, és rendkívül gazdag aromaanyag jön létre a borban. Ennek köszönhetően olyan lehengerlően gyümölcsös, szinte tanninmentes, mintha a frissen szüretelt szőlő levét kóstolnánk.
A Libás a balatonparti gasztrohelyeken is kóstolható, emellett a Solaris újborral együtt a Libabőr oldalán kedvezményes csomagajánlatban vásárolható meg.
A cikk megjelenését a Magyar Bormarketing Ügynökség támogatta.