20 éves a Vylyan Bogyólé - A bor október 18-án ismét egy grafikus hallgató címkéjével érkezik a boltok polcaira

(X)
2024. október 18., 17:05


A Vylyan Bogyólé, az évjárat első vörösbora friss gyümölcsösségével, élénkségével és 20 éve új művészi címkével teszi örömtelivé az őszi mindennapokat. A Pincészet egy retro karton összeállításával most meglepetést is tartogat a borkedvelők számára.
20 éves a Vylyan Bogyólé - A bor október 18-án ismét egy grafikus hallgató címkéjével érkezik a boltok polcaira
A Vylyan Pincészet minden évben meghirdeti pályázatát a grafikus szakmát tanulók számára a Bogyólé címkéjének megtervezésére. Ebben az évben 13 művészeti iskolában írták ki a pályázatot, amely annyira népszerű, hogy alkalmanként 180-250 pályázat érkezik a borászathoz. A szakmai zsűri által kiválasztott nyertes címke és a Vylyan újbor évről évre együtt debütál. Idén emellett az elmúlt évek győztes címkéiből - közönségszavazat alapján - egy limitált kiadású retro csomagot is összeállítottak. A kartonban a palackokon az új címke mellett öt régi kedvenc is helyet kap, természetesen mindegyikben az új, 2024-es évjárat bora található.
 
A 2024-es Bogyólé címke megalkotója Habony Ágota, a METU hallgatója lett. “A borcímkém egy új, eddig ismeretlen galaxisba repít, ahol a borkészítés új dimenziót kap. A friss bort különleges „bogyó bolygókról” és az űrben lebegő bogyókból nyerik ki, melyek a galaxis ízeit zárják a palackba. A grafika elrendezése tudatosan irányítja a szemet: először a „Bogyólé“ elnevezés ragadja meg a figyelmet, majd a nagy bogyó bolygó. Innen egy rakéta röpíti a tekintetet a „Vylyan" márkanévig, hogy végül visszatérjünk a kiindulóponthoz. Ez a körkörös kompozíció ad egy kellemes ritmust és lüktetést a címkének, amely nem csak a bor frissességére utal, hanem az élményre is, ahogy belekortyolunk, és egy új világ tárul elénk”- meséli a győztes címke megrajzolója.
 
20 éves a Vylyan Bogyólé - A bor október 18-án ismét egy grafikus hallgató címkéjével érkezik a boltok polcaira
 
A fiatal alkotó által megrajzolt címke tökéletesen közvetíti a lendületet és a határtalan örömöt, amiről a Bogyólé is szól. A Vylyan újbor esetében nem csupán a frissen szüretelt szőlő hagyományos kierjesztéséről van szó, hanem egy olyan újborról beszélhetünk, amely a francia beaujolais nouveau technológiával készül. Ennek lényege, hogy a leszüretelt, sérülésmentes szőlőfürtöket zárt tartályokban, szénsav köpeny alatt dolgozzák fel, zúzás és bogyózás nélkül. A bor így a szőlőbogyón belül születik meg, az erjesztés után pedig azonnal palackokba is kerül. A Bogyólé ezáltal egy szerethető, zamatos, élénk és kirobbanóan gyümölcsös bor lesz.
 
A Bogyólé mindig is egy indikátor tételünk volt, hiszen előre jelezte az évjárat sajátosságait. Idén a szüret jóval korábban érkezett és fejeződött be, ezért a friss gyümölcsök mellett egy erőteljesebb élénkség tapasztalható a borban. 100% zweigelt-ből készült, mert több másik fajtával történő kísérletezés után úgy láttuk, hogy itthon ez a fajta a legalkalmasabb a beaujolais nouveau technológia alkalmazására” - emelte ki Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója.
 
A pincészet a tehetséges művészek munkáit a későbbi években is nyomon követi, és az is előfordul, hogy új megbízást is kínál számukra. A 2024-es verjus címke elkészítésére idén például Csiby-Gindele Botondot, a 2018-as címke tervezőjét kérték fel.
 
Amikor összefoglaltuk, hogy mit is szeretnénk viszont látni az új verjus címkéjén, azonnal az Ő munkája jutott eszünkbe, Botond pedig az első instrukciók alapján a tökéleteset rajzolta meg” - meséli Debreczeni Mónika. “A verjus októberben együtt kerül piacra a Bozsolével. Fontosnak tartjuk a népszerűsítését, mert egyrészt a gasztronómiában rendkívül sokoldalúan felhasználható termékről van szó, másrészt - mivel kiváló fröccs-alapanyag -, azoknak is kedvezni szeretnénk, akik valamilyen oknál fogva, akár időszakosan nem fogyaszthatnak alkoholt.
 
20 éves a Vylyan Bogyólé - A bor október 18-án ismét egy grafikus hallgató címkéjével érkezik a boltok polcaira
 
A verjus az ecet és a citromlé megjelenése előtt a leggyakrabban használt savanyítószer volt, és napjainkban kezdik felfedezni újra sokoldalúságát. Készítéséhez a szőlőt egészen korán, még az érés előtt, zölden szüretelik, majd bogyózás és préselés után palackozzák. Gyakorlatilag bármilyen ételhez javasolható, amit savanyítani szeretnénk. A gasztronómiában leginkább salátaöntetekhez, mártásokhoz, pácokhoz használják, de egy hétköznapi limonádét is izgalmassá lehet tenni pár csepp verjus-vel. Mivel alkoholt nem tartalmaz, bárki bármikor fogyaszthatja.
 
A zöldszüret időpontja befolyásolja, hogy a verjus az erőteljesen savas vagy a kissé lágyabb, gyümölcsösebb stílust képviseli. A Vylyan verjus arany középutat mutat. Itala frissítő, savas vagy mentes ásványvízzel 1:10 arányban hígítsuk. Kipróbáltuk: alkoholmentes gyömbérsörbe keverve egyenesen ellenállhatatlan!
 
A Vylyan Bogyólé október 18-tól már elérhető a boltokban, a Vylyan Verjus pedig itt rendelhető meg.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé