Hogyan főzzünk otthon minőségi pálinkát?

Borászportál
2014. február 20., 12:39


INFÓTÁR - Az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Pálnika Nemzeti Tanács közös kiadványa a "Tájékoztató a pálinkafőzés technológiájáról" már elérhető, mely egy mini gyorstalpalóként is felfogható. A cél a magán- és bérfőzők pálinkáinak minőségjavítása.
Hogyan főzzünk otthon minőségi pálinkát?
 
„Kiadványunk célja, hogy iránymutatást adjunk a jó minőségű pálink a, ill. párlat előállításához a magán- és bérfőzők részére egyaránt. Kiadványunk aktualitását erősítik a jövedéki szabályok nemrég lezajlott módosításai is. 2010. szeptember végétől jövedékiadó-mentesen, saját fogyasztásra évi 50 liter 86 fokos párlat (amely megegyezik 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos pálinkával, ill. párlattal) előállítására nyílik lehetősége minden 18. életévét betöltött magánszemélynek. Fontos kiemelni, hogy ez az adómentesség nem csak a magánfőzésre, hanem a bérfőzetésre is vonatkozik!” – olvasható az AMC oldaláról letölthető pdf-ben.
A kiadvány tartalmából:
  • Alapanyagok kiválasztása
  • Alapanyagok előkészítése
  • Erjesztés, cefrézés
  • Lepárlás
  • Pihentetés, érlelés
  • Fogyasztás