A bortermelők mellett bemutatkozik a Badacsonyi Pálinkaház, a BellaBadacsony különleges gyümölcs és zöldség aszalványaival, a Szegi Családi Gazdaság kézműves sajtjaival, és Badacsony borszállodája, a Hotel Bonvino Wine & Spa.
Mesterkurzusok, előadók, borsorok
15.00-16.15 - Mésallience vagy szerelmi házasság? Mit együnk a badacsonyi borokhoz?
Előadó: Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus
A BGE Kereskedelmi-, Vendéglátó- és Idegenforgalmi kar tanára. Gasztrofilozófus. A ’90-es évek elejétől szakújságíró - szerkesztő a gasztronómia és a borok világában (Food Service, Vendég, Vendéglátás, Konyhaművészet, Magyar Konyha.) Egyik alapító tagja a Borkollégiumnak. A Magyar Bor Akadémia tagja, 2003-2007 között alelnöke.
2000 óta a főiskolán saját pohárnokképző – sommelier - boriskolát vezet „Bor-Schola” néven. Rendszeresen oktat egyéb bortanfolyamokon is. Rádió- és TV műsorok gyakori szereplője, borversenyek, bortesztek, bor-zsűrik rendszeres résztvevője, borgálák, bor-rendezvények házigazdája, műsorvezetője…stb. Kiemelt szakterületei: a természetes táplálkozás, a borok és ételek, borok – sajtok, harmonizációja.
Témába vágó főbb művei: "Étkeink és illő boraink harmóniája "(2005), "Étel-Bor Iránytű" (2006). Sütés-főzés a szabadban (2013)
Borok:
- Szászi Birtok: Rózsakő – 2015
- Bakó Ambrus: A Rózától Olaszrizling – 2013
- Villa Sandahl: Rajnai Rizling ’Magic Rain’ – 2011
- Nyári Pince: Hárslevelű – 2013
- Villa Tolnay Borház: Rajnai Rizling – 2008
- Csobánci Bormanufaktúra: Pinot Noir – 2012
16.30-17.45 - Őshonos vagy világfajta: elég-e, ha a miénk? Badacsonyi fajták a ringben.
Előadó: dr. Mészáros Gabriella tanár
Az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor. Iskolája valódi trambulin azok számára akik a borászvilágban szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat, legyen szó borkészítésről vagy értékesítésről, vendéglátásról, borszakírásról, oktatásról. A borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője.
A tudásvágyó amatőrökön túl, a magyarországi borászatok megannyi munkatársa, családtagja sajátította el az elmúlt években kóstolópadjánál a világ és Magyarország teljes körű borismeretét, utat mutatva a fiatal borászgenerációknak is, megtalálva a tökéletes egyensúlyt tradíció és haladás között. Ez a műveltség, a magyar bor extra finessze, - mely túlmutat egyszerű tájékozottságon - tovább gazdagítja a hazai borok minőségét, ezen keresztül is segítve az európai borkultúrába való bekapcsolódást.”
Borok:
- Laposa Birtok: Laposa 4hegy – 2015 (Olaszrizling)
- Borbély Családi Pincészet: Rózsakő – 2015
- Istvándy Pincészet: Hárslevelű – 2013
- Szatmári Családi Pincészet: Vulcanus – 2012
- Csendes Dűlő Szőlőbirtok: Kéknyelű – 2013
- Málik Pince: Zeus – 2012
18.00-19.15 - Badacsony a nagyvilágban. Vulkánok lelke a jóindulatú, objektív kívülálló szemével.
Előadó: Robert Smyth AIWS, újságíró (angol nyelvű előadás)
Robert Smyth Budapesten élő, brit borszakíró, a Hungarian Wine: A Tasting Trip to the New Old World (Blue Guides, 2015) című könyv szerzője, a brit borszakírók, Circle Update nevű kiadványának szerkesztője. Újságíróként tizenöt éve foglalkozik borokkal, nemzetközi és magyar médiumokban publikál, jelenleg a Wine Connoisseur (US), a Budapest Business Journal, a Wine Sofa újságírója. Robert Smyth a londoni Wine and Spirit Education Trust WSET-diplomájával és felsőfokú okleveleivel rendelkezik, a brit Circle of Wine Writers tagja.
Borok:
- VÁLIBOR: Budai Zöld – 2015
- Bencze Családi Birtok: Olaszrizling – 2013
- Folly Arborétum és Borászat: Cédrus – 2013
- Gilvesy Pincészet: Rajnai Rizling – 2013
- Szeremley Birtok: Kéknyelű – 2006
- 2HA Szőlőbirtok: Syraz – 2013
- Soare-i meglepetés!
Az eseményen kiállító borászatok listája:
- Weller Borház
- Szatmári Családi Pincészet
- Nyári Pince
- Borbély Családi Pincészet
- Gilvesy Pincészet
- Istvándy Pincészet
- Villa Sandahl
- Villa Tolnay Borház
- Szabó Családi Pince
- Szent György Pince
- 2Ha Szőlőbirtok
- Edegger Pincészet
- Bencze Családi Birtok
- Málik Pince
- Horváth Pince
- Fischer Borház
- Szászi Birtok
- Sabar Borház
- Bakó Ambrus
- SkizoBor
- Válibor
- Laposa Borbirtok
- Szarka Gyula Pincéje
- Csobánci Bormanufaktúra
- Csendes Dűlő Szőlőbirtok
- Folly Arborétum és Borászat
- Orbán Pincészet
- Fata Pince
- Németh Pince
- NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet
- Első Magyar Borház-Szeremley Birtok
- a'Capella Szőlőbirtok
További kiállítók:
- Badacsonyi Pálinkaház
- Hotel Bonvino Wine & Spa
- BellaBadacsony (aszalt és szárított gyümölcsök, zöldségek)
- Szegi Csalási Gazdaság (kézműves sajtok
Az online jegyértékesítés megkezdése óta szép számban fogynak a jegyek, melynek árai: elővételben 4.900.Ft; - mesterkurzusoké: 2000.- Ft; helyszínen: 5900.- Ft