Jégeső fenyeget Olaszországban

Borászportál
2015. szeptember 03., 20:50


Jól halad a 2015-ös évjárat Olaszországban, a termelők pozitívan nyilatkoznak az idei évről. Persze még sokszor kel fel a Nap a szüret végéig, így még kár lenne a végső következtetéseket levonni. Főleg, hogy a következő napokban fennáll a jégeső veszélye. De hol tart a szüret? Ez a jelenlegi helyzet Piemonttól Szicíliáig. 
Jégeső fenyeget Olaszországban
Forrás: Facebook.com/fossmarai
A szeptember első hétvégéjén még lehetnek jégesők az ország északi részén, de ha a természet nem szól közbe, akkor 2015-ben az elmúlt évek legjobb termését szüretelhetik. A La Cucina Italiana borászatokat kérdezett arról, hogy haladnak a szürettel.
 
Jégeső fenyeget Olaszországban
Néhány északi területen a nyáron már pusztított a jégeső, Pradis (Forrás: Facebook.com/AziendaAgricolaPicech)

Prosecco Superiore

A Conegliano és Valdobbiadene között húzódó Prosecco Superiore azok közé a régiók közé tartozik, akiknek nehéz lenne elfelejteni ezt az évet. A július közepén kitörő kánikula okozott némi aggodalmat a környéken. Ám az utolsó esőzések megmentették az évjáratot, jó feltételeket teremtett a jó minőségű terméshez.

Toszkána

Lamberto Frescobaldi, a toszkán pincészet elnöke a La Cucina Italiana-nak azt nyiltkozta, hogy öt csillagos évjárat az idei. Bár még korai az utolsó szót kimondani: „A szüret most kezdődött el, de úgy tűnik, hogy az idei termés megfelelő lesz, azonban a végső számokkal meg kell várnunk szeptember utolsó napjait. A következő hetekben éri el a szőlő az optimális érettségét, amelyek meghatározóak lesznek. Reméljük, hogy nagy év lesz az idei a fehér és vörösborokat tekintve egyaránt.” 

Tullio Marcelli szerint, a Coldiretti Toszkána elnöke „a termés mennyisége az átlag alatt maradt, de egy változatos éghajlattal gazdagodó minőséggel. Az előző évben nagyon nehezek voltak az időjárási körülmények, meglehetősen különböztek attól, ahol ma élünk. Idén az egyetlen veszély a szárazság volt, ami aggodalomra adott okot. A vízhiány okozta stresszt a tőkéknél nagy károkat tud okozni. Nem látni mi van még előttünk, de eddig egy jó évjárat mutatkozik.”
 
Jégeső fenyeget Olaszországban
Toszkánában elkezdődött a szüret (Forrás: Facebook.com/tnmtoscaninelmond)

A csapadékos telet, enyhe tavasz váltotta, a júliusi és augusztusi meleg volt erősebb a kelleténél, de ezek a feltételek ideálisak a szőlő számára. A fürtök egészségesek és gazdag az aromatikájuk.

Muskotály és nero d’avola

Piemontban is optimisták, ahol a szövetkezet a muskotály fajtáról számolt be: szép, egészséges, megfelelő az érettsége, és a mennyisége is, de nem kiemelkedő. Szicíliában már augusztus elején elkezdődött a korai szőlőfajták szedése, pinot grigioval (szürkebarát) és sauvignon blanc-nal, valamint a sziget nyugati részén a chardonnay-val, majd fokozatosan a szüret előrehaladtával minden más fajta is sorra kerül szeptemberben. A minőség mindenhol kiváló és a termés mennyisége is nő 10-15 százalékkal.
A fenti képen Primitivo di Manduria tőkék láthatóak Pugliaban.

Időjárás

De északon még aggódni kell a jégeső miatt, mert érkezőben van egy zivatarfelhő, amely egészen szombatig fenyegeti Piemonte, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Veneto és Friuli-Venezia-Giulia régiókat. Sőt pénteken még Emilia-Romagna és Toszkána tartományra is hatással lehet rossz időjárás. Coldiretti szerint „A nagy melegnek és az éghajlati viszonyoknak köszönhetően felgyorsult a betakarítás folyamata. Augusztus elején a pinot és a chardonnay-t szüreteltük, és szeptember, októberben a kékszőlők következnek, mint a sangiovese, montepulciano és nebbiolo. Legvégül az aglianico, a nebbiolo és a nerello kerül a pincébe…” 
 
Jégeső fenyeget Olaszországban
Friuli keleti részén, Collio borvidéken folyik a szüret (Forrás: Facebook.com/ZuaniVini)
Winelovers borok az olvasás mellé