A legújabb, Tiangong-2 nevű űrállomásra küldött szállítmányban ezúttal válogatott cabernet sauvignon, merlot és pinot noir szőlőtőkék is helyet kaptak, hála egy csapat eltökélt kínai kutatónak. A kutatók azt remélik, hogy az űrben növekvő növények olyan mutációival ismerkedhetnek majd meg, melyek sokkal könnyebben elviselik a zord éghajlatú bortermő vidékek klímáját, és jól viselik majd a száraz és hideg körülményeket is. Kínában ugyanis elég gyakoriak a faggyal járó éjszakák (nem ritka a -25C sem) és igencsak kedvezőtlenek a talajviszonyok is.
A szőlőtőkék Kína Ningxia tartományából származnak, mégpedig a Helan-hegység keleti területeiről, ami Kína talán legjobb minőségű borait adja. A tudósok pedig abban bíznak, hogy a kozmikus sugárzás javíthatja a tőkék ellenállóképességét és pozitív változásokat idézhet elő a növények genetikai fejlődésében is.