Legyen világmárka a pálinka!

Borászportál - MTI
2013. július 15., 18:17


Agrárstratégia - A kormány célja, hogy a pálinka agrár vezértermékké, világmárkává váljon a következő években. Az agrárstratégiában külön is szerepel a pálinka, ez a márkanév hungaricum. Ugyanakkor az EU az elmúlt évben kötelezettségszegési eljárást indított hazánkkal szemben a háznál történő pálinkafőzés miatt.
Legyen világmárka a pálinka!
 
Legyen világmárka a pálinka!
Pálinka a kézben az idei boldogkőváraljai pálinkafesztiválon (fotó: Gönci Barack Vigasság / Facebook)
Mengyi Roland (Fidesz) országgyűlési képviselő (aki egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke is), szombaton Boldogkőváralján, sajtótájékoztatón, a Bestillo Pálinkaház által immár második alkalommal rendezett Gönci Barack Vigasságon elmondta: a pálinka – melyet immár hivatalosan is a hungaricumok között tarthatunk számon – fogyasztása bel- és külföldön is reneszánszát éli, az italkülönlegesség értékesítése évről évre nő. Ezért fontos a minőségére is odafigyelni, amelyet a védjegygarancia-rendszer is szolgál.
Arról, hogy a pálinkából világmárkát szeretne csinálni a kormány, a vidékfejlesztésért felelős államtitkártól, V. Németh Zsolttól már értesülhetett a szaksajtó a májusi, 11. Országos Pálinka Fórumon. V. Németh akkor elmondta: megvizsgálják, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az alapanyag-termelésnek, a feldolgozó kapacitásoknak, a piackutatásnak és a marketingnek ahhoz, hogy ez a cél megvalósuljon. 
 
Mengyi Roland emlékeztetett arra, hogy a magyar pálinka védelmét a Fidesz vezette kormány már 2010-ben kezdeményezte. A hagyomány volt az elindítója 2010 szeptemberében annak a törvénymódosításnak is, amellyel a kormány szabaddá tette a saját fogyasztásra szánt pálinka házi főzését ötven literig – mondta Mengyi.
Kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben
A politikus tájékoztatása szerint 2012-ben a házi pálinkafőzőkben csaknem 12 millió liter pálinka készült, míg a kereskedelmi főzőkben 1,8 millió liter. Megjegyezte: az unió a háznál történő pálinkafőzés miatt is vitába szállt Magyarországgal – ahogy arról korábban a Borászportál is beszámolt.
Az EU az elmúlt évben kötelezettségszegési eljárást indított, a magyar kormány azonban nem kíván lemondani erről a hagyományról, és az európai bírósághoz fordult. Várhatóan az idén vagy legkésőbb jövő tavasszal ítélet születik.
Gönci nedű
A kajszibarack Abaúj jellegzetes gyümölcse. A környéken elsősorban a magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi, a Ceglédi bíborkajszi, illetve a Pannónia fajtát termesztik. Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, amely annak köszönheti védett státusát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, hanem lepárlását és palackozását is helyben végzik.
Legyen világmárka a pálinka!
Hamisítatlan gönci barack (fotó: Gönci Barack Vigasság / Facebook)
A gönci barackpálinka egyik gyártója, a Bestillo Pálinkaház tavaly rendezte meg az 1. Gönci Barackfesztivált a Pálinkaház boldogkőváraljai látogatóközpontjában. Mivel a gönci barack különleges puhaságának köszönhetően nehezen szállítható, és frissen szedve a legfinomabb, ezért a szervezők az idén is a szüret idejére időzítették a mulatságot.