Palackba zárt balatoni napfény, finom, ízletes borok. A BalatonBor az első olyan közösségi termék ma Magyarországon, ahol a bor stílusa is kritérium, és ami közösségi gondolkodást, összefogást fejez ki. Nézzük az idei a bírálatot a BalatonBorról.
Több mint húsz tóparti pincészet összefogásával, speciális minőségbiztosítási rendszerrel fognak elkészülni az idei BalatonBorok. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, amelyet bárki készíthet, aki megfelel az alábbi feltételeknek:
alkoholtartalom 11,5-12,5 % vol között
maradékcukor tartalom maximum 4 g/l
erjesztés minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó
friss, de fajtajelleges aromák, illatos fajtákra jellemző karaktert kerülve
érlelés minimum 4 hónap (palackozás előtt)
érlelés minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó
forgalomba hozatali kategória: Balaton OFJ
A kizárólag Olaszrizlingből készített bor egységes arculati formában kerül kereskedelmi forgalomba: egységes címke, dizájn, palack és csavarzár. A Balatoni Kör és a Rizling Generáció vállalja, hogy a márkanév használati díját a termék kommunikációjára és marketingjére fordítja.
A zártkörű bírálaton a következő zsűri vett részt:
Tóth Adrienn
Bálint László
Sánta Zoltán
Harmath Csaba
A bírálat eredményeként idén 24 pince készítheti el a BalatonBort, amelyet saját kereskedelmi csatornájukon tudnak majd értékesíteni: