„Öröm, hogy értékelték a munkásságunkat, és ilyen „Príma” környezetben is be tudtuk mutatni borainkat” – mondták a pincészet nevében Geszler József és Geszler Imre. A család 27 hektárnyi szőlővel dolgozik, 120 éves pincéjük 1800 hektoliter reduktív bor készítésére alkalmas. Abban egyetértettek: az a legfontosabb, hogy a móri borvidék hírét mind többen tudják öregbíteni. Sajnálják, hogy a nagyságot és termelő kapacitásukat tekintve a magyar borvidékek között hátul találhatók, de szerencsére a minőség előkelőbb helyen van Mór esetében, mint a mennyiség. Ám egyre gyarapodnak az ültetvények, és a fiatalok is mind többen kapnak kedvet a borász szakmához - írja a Fejér Megyei Hírlap.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
"Jelenleg 28 hektár szőlővel rendelkezünk, melyből 18 hektár Chardonnay, 3 hektár Királyleányka, 2 hektár Zöld veltelini, 1 hektár Rizlingszilváni és 4 hektár Ezerjó telepítésünk van. Ezeknek a telepítéseknek a termését szőlőként értékesítjük. 300 hl saját bort készítünk, amit a vendéglátásban értékesítünk. A Móri Ezerjó a világon csak itt terem, tehát hungarikum. Ennek az előnyeit szeretnénk kihasználni. Újra vissza akarjuk állítani a Móri Ezerjónak a dédapáink által kivívott hírnevet és azt az uniós piacra juttatni."
Geszler József
|
A rendszerváltás előtt az állami gazdaság jelentős borászati üzem volt. Sőt, több mint 100 éve még a királyoknak Mórról szállították szekérrel a bort. A gazdaság rendszerváltás kori megszűnése után Csipkerózsika álmát aludta itt a borászat, és Geszlerék úgy vélik, és ennek isszák most a levét, „ahelyett, hogy mások innák a móri bort”.
Geszler borok
A talaj és az éghajlat lehetővé teszi, hogy karakteres, savakban gazdag borokról legyen ismert a vidék. A családi pincészet őseik örökségét folytatja, igyekeznek méltóak lenni múltjukhoz. De a száraz borok mellett – gazdasági megfontolásból – készítenek félszáraz, félédes nedűket is.